O instanță supremă a Japoniei a hotărât că guvernul țării nu este responsabil de dezastrul de la Fukushima.
Guvernul japonez nu este răspunzător pentru daunele cerute de persoanele ale căror vieți au fost devastate de dezastrul nuclear de la Fukushima, a declarat vineri instanța supremă a țării, prima decizie de acest fel dintr-o serie de cazuri similare. Efectul hotărârii ca precedent va fi urmărit îndeaproape, a titrat mass-media niponă.
Un tsunami masiv declanșat de un cutremur cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter în largul coastei de nord-est a Japoniei la 11 martie 2011 a lovit centrala electrică Fukushima Daiichi aparținând Tokyo Electric Power (Tepco), provocând cel mai mare dezastru nuclear de la Cernobîl și forțând sute de mii de oameni să plece din casele lor.
Reclamanții au cerut despăgubiri atât de la Tepco, cât și de la guvern în mai multe procese colective, iar în martie, Curtea Supremă a menținut ordinul ca Tepco să plătească despăgubiri de 1,4 miliarde de yeni pentru aproximativ 3.700 de persoane. Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a refuzat să comenteze direct atunci când a fost întrebat despre hotărâre la o conferință de presă, deși a menționat că este la curent cu problema.
”Indiferent de hotărâre, vom rămâne aproape de cei afectați de dezastru și vom continua să facem tot posibilul pentru reconstrucția și renașterea orașului Fukushima”, a spus Matsuno.
Aproximativ 470.000 de oameni au fost nevoiți să evacueze în primele zile după dezastru, iar zeci de mii rămân în imposibilitatea de a se întoarce. Instanțele inferioare s-au împărțit cu privire la amploarea responsabilității guvernului de a prevedea dezastrul și a ordonat Tepco să ia măsuri pentru a preveni astfel de incidente.
La mai bine de 11 ani de la cel mai mare dezastru nuclear din Japonia, guvernul a ridicat duminică ordinele de evacuare într-o secțiune a unui sat considerat anterior interzis, permițând rezidenților să se mute înapoi în casele lor. Kazunori Iwayama, un fost rezident al satului Katsurao, care se află la aproximativ 40 de kilometri de uzina Fukushima Daiichi a spus: ”Se pare că ne putem concentra pe readucerea lucrurilor la normal”.
Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9,0 a lovit coasta țării, declanșând un tsunami care a provocat un accident nuclear la centrala electrică și o eliberare majoră de material radioactiv. A fost cel mai mare dezastru nuclear din lume de la Cernobîl, din 1986.
Peste 300.000 de oameni care locuiesc în apropierea centralei nucleare au fost forțați să evacueze temporar și alte mii au făcut-o în mod voluntar. Odinioară comunitățile pline de viață au fost transformate în orașe fantomă. În anii de după, operațiunile de curățare și decontaminare pe scară largă au permis unor locuitori care au locuit cândva în fosta zonă de excludere să se întoarcă. Citește continuarea AICI.
Te-ar mai putea interesa și articolul: Societatea Română de Radioprotecție, despre pericolul ca Rusia să distrugă Cernobîl
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News