EXCLUSIV  Guvernul la examen-sondaj DCNews. Eduard Novak, activitate "foarte rea şi rea". Performanţă de ministru al majorităţii. Şi-a premiat tatăl şi a fost lăsat cu mâna întinsă pe aeroport

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Ministrul Sportului nu se remarcă printr-o activitate ieșită din comun, în opinia a aproape 8500 de cititori ai DcNews.

Având în vedere că este un număr record de cititori care și-au exprimat părerea negativă despre activitatea unui ministru – deci și interesul față de subiect a fost unul mare, tind să cred că cititorii și-au exprimat o opinie informată, astfel încât nemulțumirea față de starea actuală a sportului românesc este una reală.

Performanţă la Olimpiadă, nu şi la Palatul Victoria. S-a făcut remarcat după ce şi-a premiat tatăl, a apărat sportivii care cântă imnul Ţinutului Secuiesc şi a fost lăsat cu mâna întinsă de Ana Maria Brînză 

Dacă până acum miniştrii UDMR erau recunoscuţi pentru seriozitate, capacitate de muncă şi implicare, sondajul despre Eduard Novak arată o percepţtie complet diferită. În plus, acesta a fost şi implicat în mai multe scandaluri, specifice anterior miniştrilor majorităţii. Astfel, conform sondajului DC NEWS, ministrul Eduard Novak a avut o activitatea "rea şi foarte rea". Peste 80% dintre cei care au votat pe site-ul nostru au avut această părere despre ministrul UDMR. 

Campion paralimpic la Olimpiada de la Londra din 2012, Eduard Novak nu a reuşit să menţină acelaşi nivel de performanţă şi la Palatul Victoria. Mai degrabă s-a făcut remarcat prin scandaluri, cum ar fi cel cu Ana Maria Brînză, din 2021, când nu doar că sportiva nu a vrut să îi strângă mâna, ci a criticat şi lipsa de finanţare a sportului, dar şi prin scandalul cu acuzaţii de corupţie, după ce Eduard Novak şi-a premiat tatăl, antrenor emerit, cu peste 100.000 euro. 

Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) a solicitat ANI și Corpului de Control al Prim-Ministrului să dispună verificarea lui Eduard Novak, pentru săvârșirea de abuz în serviciu și conflict de interese, conform România TV.

Potrivit SNST, ministrul și-a premiat tatăl cu 112.000 de euro după participarea la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, competiție la care Novak Karoly nu a fost prezent. 

"Tatăl ministrului Novak a fost premiat, dar a fost premiat dintotdeauna, e antrenor emerit în ciclism. La Tokio nu a făcut deplasarea, într-adevăr, pentru că nu au fost disponibile locuri. A fost premiat, dar totul s-a făcut conform legii", a transmis atunci ministrul Novak (VEZI AICI MAI MULTE).

Nu e singurul scandal cu iz ilegal al lui Eduard Novak. În noiembrie 2022, ministrul Sportului a fost acuzat că a condus maşina de serviciu ilegal, şi că a provocat şi un accident.

„Să constataţi că persoanele responsabile pentru producerea accidentului sunt Ministrul Sportului Novak Carol-Eduard şi şoferul ministerului, numitul (...), deoarece, pe de-o parte, ministrul Novak Carol-Eduard nu deţine un permis de conducere valabil pentru persoane cu handicap grav, iar autoturismul marca BMW X5 nu era adaptat în scopul conducerii de către persoanele cu handicap şi, pe de altă parte, şoferul ministerului a încredinţat autovehiculul unei persoane care nu avea dreptul de a-l conduce; Să puneţi în vedere conducerii Ministerului Sportului să procedeze la repararea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin achitarea din fonduri publice a reparaţiilor autoturismului avariat prin recuperarea tuturor sumelor înaintate de către minister de la persoanele responsabile de producerea accidentului”, sunt unele dintre solicitările formulate de sindicat în sesizările transmise Corpului de Control al premierului şi Curţii de Conturi. VEZI AICI MAI MULTE

Ministrul a spus, însă, că poate conduce orice tip de maşină. 

În mai 2022, după un meci de la Campionatul Mondial de Hochei din Slovenia, hocheiştii români, etnici maghiari, au cântat imnul Ţinutului Secuiesc. Deşi preşedintele FRH a criticat gestul sportivilor, ministrul Eduard Novak a spus că acest cântec nu este împotriva României. "După meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte.  Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a scris Novak pe Facebook.

Ulterior, în noiembrie 2022, lui Novak i s-a atras atenţia că la mai multe competiţii sportive din România se cântă imnul ţinutului secuiesc, dar nici atunci ministrul nu a considerat că este ceva în neregulă. 

„E o regiune (n.r. - Ținutul Secuiesc) unde majoritar se vorbește în limba maghiară, e tradiția noastră, nu deranjăm pe nimeni cu nimic. E foarte normal să se cânte Imnul Ținutului Secuiesc, este respectat și prin Constituție și e tradiția noastră”, a explicat Novak.

Iar cel mai recent scandal în care a fost implicat numele ministrului Sportului datează chiar din luna martie a acestui an, când Sindicatul Naţional Sport şi Tineret a criticat gestul lui Novak de a-şi instala echipamente sportive în biroul ministerial. "Nu deranjați, Novak pedalează!

Degeaba deții funcția de ministru, dacă nu profiți la maxim de ea. Asta a înțeles ministrul Sportului, care și-a adus antrenorul personal, aparatele și bicicleta în biroul ministerial din strada Vasile Conta pentru a face antrenamente în timpul programului, atunci când, oficial, ar trebui să își îndeplinească atribuțiile.

În ce țară din lume un demnitar mai face asta în timpul programului, în biroul instituției?", a transmis SNST. VEZI AICI MAI MULTE

Nici la comunicare nu a stat mai bine ministrul Eduard Novak. Cele mai multe intervenţii ale sale au fost pentru presa în limba maghiară sau pe reţelele de socializare, acolo unde mesajele sale au fost scrise atât în limba română, cât şi în limba maghiară. 

Cine este Eduard Novak

Ciclist paralimpic rutier şi de pistă, Carol-Eduard Novak s-a născut la 28 iulie 1976, la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americane (1994-2001).

Iniţial, a practicat patinajul viteză, dar şi-a pierdut unul dintre picioare într-un accident rutier în 1996. Ulterior, a trecut la ciclism şi a devenit sportiv profesionist.

La patinaj viteză, a fost de zece ori campion naţional la categoriile juniori mici şi mari, multiplu recordman naţional la juniori, clasându-se pe locul 10 la Campionatul Mondial de juniori.

La ciclism, a obţinut locul 3 la Campionatele Naţionale de fond (2007); locul 3 la Campionatele Naţionale de contratimp (2008); locul 3 la Balcaniada pe şosea din Serbia; locul 4 la Turul ciclist al României în 2007; primul loc la proba de fond a Campionatului Naţional de Şosea, Harghita (2012).

În întrecerile pentru persoane cu dizabilităţi a fost campion european în 2003, 2004 şi 2006; vicecampion mondial în 2006 şi 2007; vicecampion paralimpic la Beijing (2008) în proba de contratimp, clasa LC2; campion mondial la proba de şosea şi vicecampion la contratimp în Italia (2009); campion mondial la Campionatul Mondial de Paraciclism pe velodrom, Los Angeles (2012). A mai obţinut medalia de bronz în proba de un kilometru contratimp a Campionatului Mondial de Paraciclism pe velodrom de la Los Angeles şi a devenit campion paralimpic la Londra 2012, în proba de urmărire pe velodrom, şi vicecampion paralimpic, tot la JO de la Londra 2012 în cursa de contratimp individual.

În 2019, a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de Paraciclism pe şosea de la Emmen (Olanda). În luna februarie 2020, Eduard Novak a obţinut trei medalii, una de argint şi două de bronz, la Campionatele Mondiale de paraciclism pe velodrom de la Milton (Canada).

Este vicecampion paralimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 în proba de urmărire individuală 4.000 metri pe velodrom. Este primul ministru al Sportului din lume care a câştigat o medalie paralimpică.

În perioada 2013-2020, a condus Federaţia Română de Ciclism. Din 2017 este vicepreşedinte al Uniunii Balcanice de Ciclism (BCU) de la Belgrad (Serbia) şi, tot din acelaşi an, membru al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI) din Elveţia.

A fondat o echipă profesionistă de ciclism în 2012, sub numele Tuşnad Cycling Team, devenită între timp Novak Cycling Team. A înfiinţat şi o academie de ciclism - Novak Cycling Academy.

A avut calitatea de asociat la fabrica de proteze şi echipamente medicale SC MedExpert SRL (2004-2020). În prezent, este asociat la SC MEDCONSULT SRL, din anul 2004. Este organizator de competiţii de "mountain bike".

La 23 decembrie 2020, a preluat portofoliul de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Florin Cîţu.

Este cetăţean de onoare al municipiului Miercurea Ciuc şi al oraşului Buşteni. A fost decorat de preşedintele României cu Ordinul "Meritul Sportiv" - clasa I, "în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra, din perioada 29 august-9 septembrie 2012, culminând cu câştigarea primei medalii de aur din istoria participării României la această manifestare".

A primit titlul "Samurai Fighting Spirit" al Federaţiei Române de Kempo.

VEZI ȘI: SONDAJ: Ce părere au românii despre activitatea ministrului Eduard Novak, al cărui minister - al Sportului- dispare prin comasare

Conform răspunsurilor, 5,4% au o părere foarte bună despre activitatea acestuia, 14,8% au o părere bună, 28,1% apreciază ca rea activitatea sa de ministru, iar 51,7% drept foarte rea. 

Ministerul Sportului va dispărea din viitorul Guvern de după rotativă, urmând a fi comasat, la propunerea PSD, cu un alt minister, precum cel al Familiei. Acest minister a aparținut de UDMR, care a acceptat ideea comasării, conform declarațiilor publice. ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel