Guvernul lui ”s-ar putea”

E un mare progres față de guvernul lui ”nu se poate”. După trei ani în care Boc și Ungureanu au refuzat orice dialog, atât cu poporul, cât și cu Opoziția, luându-l pe ”NU” în brațe, deschiderea noului guvern îmi aduce aminte de elanul revoluționar din 1990. Pe lângă măsurile economice majore, atent negociate, plouă însă cu inițiative fanteziste, al căror impact nu mi se pare la fel de bine cumpănit.

Desigur, tactica lasă loc unei replieri rapide, în caz că boacăna e prea gogonată. Genul: ”am lansat o dezbatere, e doar o propunere, așteptăm opiniile principalilor actori, evaluăm scenariile etc”.

E posibil să fie vorba doar despre o discretă campanie de imagine, prin care partidele Uniunii se poziționează, încercând să iasă în prim-plan. Aici au excelat liberalii, de la Mariana Câmpeanu la Eugen Nicolaescu, care nu face parte din guvern, dar nu se știe niciodată...De remarcat ,la polul opus, conservatorii, care nu au ieșit până acum în evidență.

Oricum, este riscantă această cursă a promisiunilor, fiindcă ridică încă o dată nivelul așteptărilor, într-o perioadă de criză, cu mai multe necunoscute decât soluții.

Astăzi, în hora lui ”s-ar putea” a intrat și tehnocratul Vasile Cepoi, de la Ministerul Sănătății, girat de PSD. În cazul său nu e foame de imagine, ci de bani: a propus o taxă pe fast-food și una pe bere. Exact ce ar trebui să evite un guvern în vremuri tulburi- măsuri dificil de aplicat, care aduc puțini bani și multe înjurături.

Datoriile statului către producătorii de medicamente sunt de 1,3 miliarde de euro. Ca să se simtă un progres în Sănătate, ar fi nevoie de încă 2-3 miliarde de euro, pentru investiții și finanțarea unor proceduri medicale, plus o creștere de 15 la sută a subvențiilor pentru medicamente.

Poți să astupi un gol de 4-5 miliarde de euro cu 130-150 de milioane de lei, cât s-ar scoate din taxele respective? Are rost să-ți ridici în cap milioane de consumatori, două patronate (berarii și producătorii de cârnați) plus angajații din domeniile respective?

Avem nevoie de măsuri de combatere a obezității, dar pot fi găsite soluții alternative, în afara taxelor. Scumpirea țigărilor nu a redus prea mult numărul fumătorilor, în lipsa unor programe de educare și terapie.

Mai degrabă, dacă era vorba de inovații, în loc să se restituie eșalonat banii pensionarilor, li se putea oferi, celor care doreau, un voucher pentru medicamente, care să acopere întreaga sumă, adică 600 de lei. Oricum, medicamentele se plătesc cu întârziere de 1 (un) an, așa că guvernul avea timp să bugeteze corect restituirile, în vreme ce piața farmaceutică se dinamiza...

Revenind la taxe, cred că, dacă vor mai fi lansate astfel de inițiative, proiectele vor rămâne în sertare până în 2013.  Cum să crești taxele pe mici și bere, în an electoral?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel