Guvernul Marii Britanii vrea să-i pregătească pe copii împotriva dezinformării în urma revoltelor făcute de extrema dreaptă

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Guvernul britanic plănuiește să modifice programa școlară pentru a-i echipa mai bine pe elevi să facă față dezinformării și "teoriilor conspirației sordide" care se răspândesc online, în urma recentelor revolte generate de extrema dreaptă.

Autorităţile au fost foarte deranjate din cauza rolului reţelelor sociale în săptămâna de violenţe rasiste şi islamofobe care a urmat atacului cu cuţitul ce a luat viaţa a trei fetiţe în Southport (nord-vestul Angliei) pe 29 iulie.

"Este mai important ca niciodată să le oferim tinerilor abilităţile necesare pentru a dezvolta un simţ critic asupra a ceea ce văd online", a declarat ministrul Educaţiei, Bridget Phillipson, pentru Sunday Telegraph.

"Reforma noastră curriculară va include dobândirea de abilităţi critice pentru a ne înarma copiii în faţa dezinformării, a informaţiilor false şi a teoriilor conspiraţiei sordide care abundă pe social media", a adăugat ea.

Acest obiectiv va face parte dintr-o vastă revizuire a programei şcolare pentru ciclurile primar şi secundar lansată de noul guvern laburist, ale cărei concluzii sunt aşteptate anul viitor. Conform Sunday Telegraph, ideea guvernului nu este de a crea cursuri specifice privind dezinformarea, ci de a include acest subiect în mai multe materii.

Cursurile de engleză pot fi dedicate analizei articolelor din ziare pentru a separa informaţiile reale de ştirile false

Cursurile de engleză pot fi dedicate analizei articolelor din ziare pentru a separa informaţiile reale de ştirile false, informatica poate ajuta la identificarea site-urilor de ştiri false sau a imaginilor retuşate, în timp ce cursurile de matematică se pot concentra pe interpretarea statisticilor.

Revoltele au izbucnit pe fondul zvonurilor online parţial dezminţite care îl portretizau pe suspectul atacului din Southport ca fiind un solicitant de azil musulman. El este, de fapt, un adolescent de 17 ani născut în Cardiff, ai cărui părinţi, conform relatărilor din mass-media, sunt din Rwanda.

Guvernul şi-a înmulţit avertismentele către utilizatorii de internet şi platformele digitale cu privire la responsabilităţile lor legale.

Primele condamnări au fost pronunţate vineri, cu pedepse cu închisoarea împotriva celor care au postat mesaje online încurajând violenţa.

Aceste cazuri au fost puternic denunţate de patronul reţelei X, Elon Musk, care a restabilit conturi ce au fost interzise de când a cumpărat reţeaua anul trecut.

Miliardarul însuşi a fost acuzat că a pus gaz pe foc prin răspândirea de articole anti-imigraţie, teorii ale conspiraţiei, inclusiv un articol fals din Telegraph care susţinea că guvernul dorea să-i trimită pe protestatarii violenţi în taberele din Insulele Falkland, în Atlanticul de Sud, conform Agerpres.

În timp ce elevii învață să depisteze fake news, femeile de culoare iau cursuri de autoapărare

Pe un teren de sport din Londra, Maya Hassan privește cu mândrie cum aproximativ 30 de femei, aproape toate musulmane și aparținând minorităților etnice, se înscriu la un curs de autoapărare pe care l-a organizat ca răspuns la un val de revolte în care au avut loc atacuri violente și rasiste asupra musulmanilor și migranților, scrie Reuters.

Experta în arte marțiale în vârstă de 28 de ani a declarat că a vrut să ajute femeile de culoare să învețe cum să facă față abuzurilor și să construiască legături și încredere după mai mult de o săptămână de tulburări care au vizat moschei, hoteluri pentru solicitanții de azil și poliția.

"Îți dă un pic mai multă încredere", a spus ea. "Știi cam ce să cauți, cum să fii conștient din punct de vedere social, cum să identifici lucrurile și cum să ieși dintr-o situație foarte proastă".

Comunitățile musulmane și ale minorităților etnice și-au exprimat șocul în legătură cu haosul declanșat de informațiile false online conform cărora presupusul ucigaș a trei tinere într-un atac cu cuțitul în Southport, nord-vestul Angliei, era un imigrant islamist. Vezi tot articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel