Guvernul Meloni pune presiune pe bănci și asiguratori pentru a finanța bugetul Italiei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Guvernul condus de premierul italian Giorgia Meloni a anunțat un plan prin care băncile și companiile de asigurări vor contribui la finanțarea a 3,5 miliarde de euro din bugetul țării. Măsura face parte dintr-un efort de a atrage sprijinul alegătorilor fără a introduce noi taxe pentru cetățeni.

Citește și: EXCLUSIV Românii din diaspora, dați dispăruți la vot. Andreea Ember: "Soluția nu este să stai acasă" - VIDEO

Cea mai mare parte a acestei sume va fi obținută prin amânarea deducerilor fiscale pentru bănci, a explicat ministrul de Finanțe, Giancarlo Giorgetti. Adjunctul său, Maurizio Leo, a precizat că deducerea fiscală va fi amânată pentru anii 2025 și 2026. Deși decizia nu pare să afecteze semnificativ profitabilitatea instituțiilor financiare, Giorgetti a calificat măsura drept "semnificativă".

Premierul Giorgia Meloni a subliniat că această contribuție din partea sectorului financiar va fi alocată pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate și pentru sprijinirea celor mai vulnerabile categorii sociale. „Așa cum am promis, nu vor fi noi impozite pentru cetățeni. Suma de 3,5 miliarde de euro de la bănci și companiile de asigurări va fi alocată către îngrijirea sănătății și sprijinirea celor mai vulnerabili”, a scris Meloni într-o postare pe platforma X.

Guvernul intenționează, de asemenea, să reducă povara fiscală pe termen lung, ceea ce ar reprezenta o ușurare permanentă pentru contribuabili, a adăugat Giorgetti. De altfel, acțiunile băncilor italiene nu au înregistrat schimbări majore pe Bursa din Milano după acest anunț.

Profitabilitatea băncilor italiene a continuat să crească în prima jumătate a anului 2024. Intesa Sanpaolo SpA, cel mai mare creditor al țării, a raportat o creștere a profitului de 13%, iar rivala sa, UniCredit SpA, a înregistrat o creștere de aproximativ 20%, potrivit unui raport publicat de Bloomberg.

În vara anului trecut, Guvernul Meloni a propus o taxă de 40% pe profiturile excesive ale băncilor, provocând turbulențe în sectorul financiar. În cele din urmă, această măsură a fost revizuită, oferindu-le creditorilor opțiunea de a consolida rezervele interne de capital în loc să plătească taxa. La acea vreme, Giorgetti a promis că guvernul nu va repeta o astfel de greșeală.

Italia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2026, în scădere de la un nivel estimat la 3,8% în 2024. Aceasta face parte dintr-un efort mai amplu al guvernelor europene de a controla cheltuielile publice, în condițiile în care Comisia Europeană a plasat Italia și alte șase state membre în procedura de deficit excesiv (PDE).

De asemenea, Executivul comunitar a deschis proceduri disciplinare împotriva Italiei, Franței și altor cinci țări pentru depășirea limitelor de datorie stabilite de reglementările UE, accentuând presiunea asupra guvernului Meloni de a găsi soluții pentru echilibrarea bugetului fără a afecta bunăstarea cetățenilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel