Guvernul condus de noul premier grec Kyriakos Mitsotakis a depus jurământul marţi, după victoria categorică a conservatorilor în alegeri, printr-o ceremonie protocolară punctată de imnuri religioase în această ţară în care separarea între Biserică şi Stat este inexistentă, comentează AFP.
Noul premier conservator, care depusese el însuşi jurământul în ajun, a promis să înceapă munca imediat pentru a ridica economia grecească afectată grav de criza care durează de un deceniu.
Însoţiţi la palatul prezidenţial de soţiile şi copiii lor, cei 51 de membri ai noului guvern au depus jurământul pe Biblie, potrivit tradiţiei greceşti.
Arhiepiscopul Atenei, Ieronymus, primatul Bisericii elene, a condus ceremonia şi a invitat noul guvern să "respecte Constituţia şi legile", urându-i "să reuşească".
Miniştrii şi secretarii de stat au semnat apoi, după premier şi preşedintele Republicii, documentele care le oficializează învestitura.
Fostul premier Alexis Tsipras, care se declara deschis ateu, şi numeroşi dintre miniştrii săi aleseseră să depună un jurământ civil în 2015.
Dar Kyriakos Mitsotakis, de confesiune ortodoxă la fel ca şi 97% dintre greci, a declarat în timpul campaniei electorale că va întrerupe regula impusă de predecesorul său de a separa Biserica de Stat.
Printre noii miniştri care au depus jurământul, Christos Staikouras, titular la Ministerul Finanţelor, va avea un rol-cheie. Acest economist de 45 de ani, care a fost ministru supleant al finanţelor între 2012 şi 2015 în precedentul guvern conservator, moşteneşte o economie în creştere lentă, datorii depăşind 180% din PIB şi negocieri dure cu creditorii Greciei pentru a-şi atinge obiectivele fiscale.
Preşedintele Eurogrup, Mario Centeno, a avertizat luni că noul premier va trebui să respecte "angajamentele" cu privire la datoria Greciei, asumate de predecesorul său faţă de creditori. "Este singurul mijloc pe care îl cunosc pentru a câştiga în credibilitate", a adăugat şeful zonei euro.
Kyriakos Mitsotakis s-a declarat "convins că în materie de creştere, Grecia va fi surpriza agreabilă a zonei euro în anii viitori", potrivit unui interviu pe care l-a acordat săptămânalului francez Le Nouvel Observateur apărut marţi.
El declarase pentru AFP că va pleda pentru "relaxarea lină a rigorii stabilităţii fiscale" pe lângă partenerii săi europeni.
"Dacă prezentăm europenilor un pachet coerent de reforme, ei vor fi deschişi unei discuţii care va duce progresiv la diminuarea obiectivelor excedentelor bugetare cerute Greciei care, după părerea tuturor, sunt prea ridicate", afirmase el în campanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu