Guvernul italian, condus de Mario Monti, pune la dispoziția parlamentului italian un răgaz de 17 zile pentru a aproba planul de austeritate menit să pună Italia la adăpost de criza datoriilor.
Giorgio Napolitano, preşedintele Italiei, a aprobat marţi planul de austeritate conceput de guvernul Monti, urmând ca Parlamentul italian să se pronunțe în 17 zile dacă este de acord cu amendamentele propuse pentru realizarea reformei.
"Am ajuns la măsuri drastice, dar le-am aprobat la timp", a afirmat Napolitano.
Patronatele industriale au salutat planul de austeritate. "Este o reformă dură, dar indispensabilă pentru a salva ţara de la faliment şi moneda unică euro", a afirmat Emma Marcegaglia, preşedinta patronatului Confindustria citată marţi de postul de televiziune Rai News. Preşedinta Marcegaglia a insistat pe aprobarea imediată a reformelor pentru a recâştiga încrederea partenerilor europeni şi a investitorilor, citează Agerpres.
De cealaltă parte, sindicatele sunt nemulţumite de reformele care privesc sistemul de pensionare şi introducerea noilor impozite și amenință cu demararea la data de 12 decembrie a primei greve împotriva guvernului Monti.
Deși Marcegaglia a înţeles reacţia sindicatelor, ea este convinsă că "simţul responsabilităţii va avea prioritate. Ori ne salvăm, ori ne vom prăbuşi cu toţii", a afirmat președinta patronatului Confindustria, deși a recunoscut că mărirea TVA, prevăzută pentru a doua parte a anului viitor, nu va stimula consumurile şi va încetini dezvoltarea economică.
Deocamdată, prim-ministrul nu s-a hotărât dacă va cere un vot de încredere parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News