Rompetrol vrea să răscumpere anul acesta acțiunile deținute de statul român la rafinăria Petromidia. KazMunayGas poartă negocieri cu guvernul, potrivit Income Magazin TV. Statul, prin Ministerul Economiei, deține aproape 45% din acțiuni în contul unei datorii istorice și a devenit acționar la Rompetrol Rafinare după ce obligațiunile emise de Rompetrol în anul 2003 s-au convertit în acțiuni.
Rompetrol Group a investit 1,3 miliarde de dolari în ultimii 10 ani pentru a-și crește capacitatea anuală de producție de la Petromidia. Investițiile grupului în România ar putea ajunge la 700 de milioane de dolari în următorii 7-10 ani. Titov Buzescu, consilierul CEO al Grupului Rompetrol, a prezentat, în emisiunea Income Magazin, de la Antena 3, perspectiva Rompetrol.
”Datoriile istorice ale Rompetrol au fost transformate într-un instrument financiar cu o maturitate bine stabilită”, a decarat Buzescu. “Pe toată această perioadă, Rompetrol a plătit dobânzi de aproape 250 de milioane de dolari, iar neînțelegerea de interpretare a textului a fost vizavi de conversia totală sau parțială a acestor obligațiuni în numerar sau acțiuni. În 2010, când obligațiunile au ajuns la scadență și Rompetrol ar fi trebuit să achite suma pe care o datora în schimbul acestor obligațiuni, a achitat doar o parte, și de aici neînțelegerea. Diferența a fost apoi transformată în acțiuni, statul devenind acționar la Petromidia”.
Kazahii vor soluționarea pe cale amiabilă a diferendului
Buzescu a confirmat că se poartă negocieri la cel mai înalt nivel, iar Rompetrol și acționarul majoritar doresc soluționarea pe cale amiabilă, cât mai urgentă, a acestui diferend. Kazahii au două motive pentru a stinge litigiul. Unul operațional, deoarece datorită acestei neînțelegeri planurile de reorganizare și restructurare a grupului Rompetrol sunt încetinite, dar și o chestiune de imagine, a admis reprezentantul firmei.
”Grupul KMG este un investitor strategic pentru România, este o companie cu o cifră de afaceri de 18 miliarde de dolari pe an și 65.000 de angajați. Kazakhstanul, ca și resurse dovedite de petrol și gaze este pe locul 11 mondial, anul trecut au extras și comercializat 80 de milioane de tone urmând ca, până în 2020 să se ajungă la 140 de milioane de tone. Un astfel de investitor strategic are tot interesul să rezolve cât mai repede și pe cale amiabilă acest diferend, a subliniat Buzescu. În ultimii 4 ani, contribuția la bugetul de stat a Rompetrol s-a cifrat în jurul cifrei de 6 miliarde de dolari. Investițiile în ultimii patru ani au fost 4 miliarde de dolari, din care 2 miliarde investiții directe în economia românească. Am păstrat toate locurile de muncă în cadrul companiei”, a adăugat Buzescu.
De ce au cumpărat kazahii Rompetrol
Buzescu a explicat de ce KMG a cumpărat Rompetrol: ca un producător important de petrol și gaz , era în căutare de piețe de desfacere. Achiziționând Rompetrol și rafinăria Petromidia, în bazinul Mării Negre, compania a obținut acces comercial la peste 300 de milioane de consumatori finali. ”Este foarte clar că urmărim dezvoltarea regională în bazinul Mării Negre, cu investiții în următorii 7-10 ani de 1,5 miliarde de dolari. Din acestea, jumătate ar fi destinate României ca principală piață de desfacere. Avem în plan în România 150 de benzinării în următorii 3-5 ani, în celelalte țări adiacente bazinului Mării Negre 200 și vrem să deschidem operațiuni comeciale în Turcia și Ucraina”, a spus Buzescu. Compania KMG este, însă, preocupată de stabilitatea stabilitate economică și politică. ”Avem nevoie de o piață stabilă, mai ales când vorbim de investiții de miliarde de dolari, și, nu de neglijat, avem nevoie de dialog și transparență. Poate ar fi util ca la nivel guvernamental să ia naștere un organism destinat investitorilor strategici și privați, să înțeleagă care sunt problemele, cum le putem rezolva, mai ales în situații de criză economică, când investițiile ar fi benefice și realizate cât mai rapid”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News