Guvernul, OUG prin care scoate din comerț bețișoarele de urechi și paharele, farfuriile și tacâmurile. Vâlcu: Plasticul, înlocuit cu un alt poluant

Fotografie creată de Meir Roth, de la Pexels
Fotografie creată de Meir Roth, de la Pexels

Guvernul a adoptat proiectul de ordonață privind reducerea impactului produselor din plastic asupra mediului, iar printre printre obiectele ce urmează să fie scoase din comerț sunt bețișoarele de urechi și paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic.

Proiectul aprobat de Guvern interzice punerea pe piață a produselor din plastic și nu fabricarea lor, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna, miercuri, la finalul ședinței Executivului. Practic, producătorii români pot produce pentru export și doar pentru țările din afara UE.

Pe lista cu produse vizate de noile reguli sunt bețișoarele de urechi, bețele pentru baloane, paiele pentru băuturi, paharele, farfuriile și tacâmurile din plastic. De asemenea, este vorba despre pungile de transport, filtrele de tutun și echipamentele de pescuit care conțin plastic.

Ministrul Mediului a mai dezvăluit faptul că vor fi reguli pentru reducerea consumului, pentru marcarea unor produse ca fiind de unică folosință, pentru răspunderea extinsă a producătorilor și cerințe pentru colectarea separată a produselor din plastic. Normele de aplicare a ordonanței de Guvern vor fi stabilite în perioada următoare.

Produsele de pe lista stabilită de Guvern nu o să dispară peste noapte. Ministrul Mediului a explicat că stocurile aflate pe piață vor fi epuizate, iar comercianții nu vor fi amendați.

„Stocurile sunt greu de estimat, cantitățile nu sunt certe... Stocurile pot fi utilizate, nu mai pot ieși produse noi din fabrică sau din import... Se utilizează treptat, nu sunt prevăzute nicăieri amenzi pentru stocurile care în prezent sunt pe piață. Amenzile, doar la producătorii care nu respectă legea și la importatorii care vor încerca să pună pe piață”, a mai spus ministrul Mediului.

Produsele noi pot fi exportate doar în afara UE, a precizat ministrul Tanczos Barna.

VEZI ȘI: Val Vâlcu: UE atacă poluarea cu furculița. Plasticul, înlocuit cu un alt poluant

Redăm un editorial scris de Vâlcu referitor la plastic:

Poluarea cu plasticul care acum sufocă până și peștii din ocean se va mai reduce, în așteptarea unei decizii similare luate de ceilalți mari poluatori (China, SUA, India), dar va fi înlocuită de alt tip de poluare.

Desigur, cei care își imaginează că mașinile electrice nu poluează, fiindcă nu au aflat cum ajunge curentul în priză sau cât de toxic e litiul din baterii, pot pretinde și că salvează Planeta când duc la gură pizza cu o furculiță din polizaharide.

Dar, amidonul nu iese natural din pământ și nici nu ia forma farfuriei din care înfuleci spaghete al dente. Pentru ca porumbul să ajungă cuțit ori pahar, milioane de hectare din pădurea amazoniană vor fi defrișate, milioane de tone de pesticide vor ajunge în râuri, mii de petroliere vor traversa oceanele pentru a turna motorină în rezervorul tractoarelor.

 Și ce vrei, domle, să nu mai mâncăm la birou? Să nu mai bem bere la pet, pe plajă?

Teoretic, s-ar putea, ba chiar ar face bine și sănătății. Omenirea a supraviețuit zeci de mii de ani fără take-away și pahare din plastic. Nu au trecut nici 30 de ani de când  prânzul la birou însemna două senvișuri învelite în șervețel sau o roșie cu brânză, împachetate în hârtie de ziar. Obezitatea nu era, pe atunci, o problemă, chiar dacă nu existau săli de fitness.

imeni nu arunca sticlele goale, fiindcă putea lua bani buni pe ele. Dacă îți cumpărai un suc, pe stradă, îl beai lângă chioșc, să dai sticla înapoi și să primești garanția. O pungă de plastic costa 1 leu, la un salariu mediu de 1700 de lei pe lună. Dacă unul ar fi aruncat o pungă de plastic, venea altul și o punea bine, că nu se știe niciodată când ai nevoie de o sacoșă și costă bani.

De fapt, astăzi e posibil ca ambalajele ăstea ieftine să coste mai mult, raportat la nivelul vieții, decât înainte de 1989. Doar că nu achiți costurile direct, nu simți că plătești și ambalajul. Colectarea deșeurilor, selectarea, plățile pe care le fac companiile producătoare către companiile care ar trebui să curețe în urma lor, și care se regăsesc în preț, interdicțiile, cum este cea cu plasticul, care vor scumpi, până la urmă, marfa...totul ca să îți pară că NU dai bani pe ambalaj.

Un imens lobby a dirijat decizia, astfel încât să nu fie pus un preț pe adevărata poluare: comoditatea. Să poată fraierul să bea o cola, comod, pe bancă în parc, nu în picioare la tonetă. Și apoi să arunce sticla, că doar nu a dat bani pe ea. Asta crește vânzările. Restul sunt povești, pentru copiii vor să se joace mașini electrice și au nevoie de un pretext ca să scape de vechea mașină diesel.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel