Guvernul polonez, sub presiune chiar înainte de alegeri. S-a aflat că imigranții dau șpagă 5.000 de dolari pentru a primi vize mai repede

Președintele Camerei superioare a parlamentului polonez a cerut Guvernului să dezvăluie ceea ce știa despre escaladarea scandalului de numerar pentru vize.

Tomasz Grodzki a spus că problema distruge reputația internațională a țării ca o democrație responsabilă, scrie BBC.

Guvernul a făcut publice câteva detalii, dar rapoartele presei spun că migranții plătesc până la 5.000 de dolari de persoană pentru a-și accelera cererile de viză de muncă.

Șapte persoane au fost acuzate până acum, dar niciuna nu este funcționar public.

Ministrul adjunct de externe al țării, Piotr Wawrzyk, a fost demis săptămâna trecută în urma acuzațiilor.

Demiterea sa a venit în aceeași zi în care Biroul Anticorupție (CBA) din Polonia a efectuat o percheziție la Ministerul de Externe. Directorul serviciului juridic a fost de asemenea concediat.

Ministerul, care se confruntă cu un audit în legătură cu scandalul, a transmis că va rezilia toate contractele pentru companiile de externalizare care gestionează cererile de viză din 2011.

Parlamentarii opoziției au spus că până la 250.000 de vize pentru imigranți din Asia și Africa au fost emise neregulamentar de către companiile de externalizare.

Guvernul nu a fost de acord cu această cifră, spunând că au fost emise doar câteva sute.

"Oricine dorește să ajungă din Africa în Polonia merge la ambasada noastră, cumpără o viză ștampilată la un stand special, își completează detaliile și pleacă! Asta e politica de migrație PiS [partidul de guvernare]", a scris Donald Tusk, liderul partidului de opoziție, Platforma Civică, pe X (fostul Twitter).

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki l-a acuzat pe Tusk că încearcă să provoace probleme pentru partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS) și a negat că există o problemă larg răspândită.

„Acest caz distruge reputația țării noastre ca membru responsabil al comunității democratice a lumii libere și pune în pericol securitatea noastră, prin urmare trebuie explicat în detaliu”, a spus dl Grodzki, președintele Camerei superioare a Poloniei, într-un discurs televizat, vineri.

Ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, a declarat ulterior într-un interviu acordat canalului de știri de stat TVP Info că domnul Grodzki exagerează amploarea problemei.

Scandalul amenință poziția celor de la PiS înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc peste o lună.

PiS caută un al treilea mandat consecutiv, fără precedent. Deși în prezent sunt lideri în sondaje, nu este clar dacă pot câștiga majoritatea de care au nevoie pentru a guverna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel