Guvernul Poloniei, încolțit înainte de alegeri din cauza problemei migranților ilegali, sporeşte securitatea la frontiera cu Slovacia, țară membră Schengen

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Polonia sporeşte măsurile anti-migraţie la frontiera cu Slovacia, dar încă nu reinstituie controalele la graniţă.

Polonia a anunţat marţi că a sporit controalele de tranzit frontalier cu Slovacia pentru a combate migraţia ilegală, dar deocamdată nu restabileşte controalele propriu-zise la frontiera dintre aceste două state membre ale spaţiului Schengen, însă are în vedere şi o asemenea măsură dacă situaţia o va impune, relatează agenţia EFE.

Purtătoarea de cuvânt al Gărzii de Frontieră poloneze, Anna Michalska, a declarat la o conferinţă de presă că traficul ilegal dinspre Slovacia a crescut de şapte ori în ultima lună. 'Intenţionăm să consolidăm şi mai mult patrulele la frontiera cu Slovacia (...) şi deja efectuăm controale pe şosele, iar în cazul unui mare val de migraţie există instrumente legale pentru a restabili temporar controale la graniţă', a precizat purtătoarea de cuvânt.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat luni că a dispus Ministerului de Interne 'să controleze microbuzele, furgonetele, autoturismele şi autobuzele suspecte că transportă migranţi ilegali, pentru ca nimeni să nu ne acuze că avem o frontieră vulnerabilă'.

El a atras atenţia că migranţii ilegali care intră pe teritoriul polonez au trecut înainte prin statele din Balcani, apoi prin Ungaria şi Slovacia, astfel că guvernul său nu poate fi făcut responsabil pentru trafic ilegal de persoane, după ce ministrul de interne german Nancy Faeser a anunţat că Berlinul ia în calcul instituirea de controale la frontiera cu Polonia, frontieră din interiorul spaţiului Schengen.

De asemenea, premierul polonez a acuzat Uniunea Europeană că 'încurajează venirea migranţilor ilegali', iar parlamentul de la Varşovia a aprobat o rezoluţie care condamnă planurile Bruxellesului de a gestiona fluxurile migratorii clandestine prin impunerea către statele UE a unui sistem echivalent cotelor obligatorii de refugiaţi.

Polonia va organiza odată cu alegerile legislative din octombrie un referendum în care populaţie esta chemată să se pronunţe asupra acestui sistem de cote, notează Agerpres.

Polonia și Ucraina, semn de împăcare

Președintele polonez a părut să întindă o ramură de măslin Ucrainei, după câteva săptămâni de teste între Varșovia și Kiev.

O ceartă publică și acerbă pe tema contractelor de cereale, a pachetelor de ajutor și a refugiaților a dus în cele din urmă la declarația Poloniei că nu va mai furniza arme Ucrainei, lăsând Kievul să se străduiască să repare relațiile.

Acum, președintele Andrzej Duda a recunoscut că comentariile incendiare ale președintelui Zelenski la Adunarea Generală a ONU ar fi putut fi cauzate de stres și a discutat posibilitatea de a relua livrările de arme către Kiev.

„Să nu uităm că Zelenski se află sub o presiune enormă”, a declarat el pentru ziarul polonez Super Express într-un amplu interviu.

„El trimite oameni pe front, de multe ori spre moarte”.

Discutând despre cheltuielile pentru apărare, el a declarat că noile echipamente „trebuie să servească la întărirea armatei poloneze”, înainte de a fi trimise în Ucraina.

„Nu cheltuim miliarde pentru ca dintr-o dată să le dăm”, a spus el.

„Dar asta nu înseamnă că nu vom preda deloc armament Ucrainei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel