Ședința de Guvern de miercuri ar trebui să finalizeze conflictul izbucnit în ultimele zile între liderul UDMR, Kelemen Hunor, și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean. Maghiarii au lăsat să se înțeleagă că ar putea ieși de la guvernare, în vreme ce Victor Ponta și Titus Corlățean au transmis că nu sunt dispuși la compromis, chiar dacă Guvernul va cădea. În contextul actualelor neînțelegeri din Executiv, vă reamintim cele două cazuri în care moțiunile de cenzură au trecut de Parlament și au demis Guverne post-decembriste.
Marți, 13, zi neagră pentru Guvernul Boc II
Guvernul Boc II a fost primul demis prin moțiune de cenzură în România post-revoluționară. Moţiunea de cenzură "11 împotriva României", iniţiată de PNL şi UDMR, a fost adoptată, marţi, 13 octombrie 2009, cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă".
Moțiunea de cenzură avea nevoie de 236 de voturi "pentru", din totalul de 471, pentru a trece.
PSD şi PNL au votat cu bilele la vedere, în vreme ce UDMR a avut vot secret. Minorităţile s-au abţinut.
După aflarea rezultatelor votului din Legislativ, voci din PDL au acuzat UDMR de trădare.
MRU, "trădat" de întregul Parlament
Al doilea Guvern post-revoluționar demis prin moțiune de cenzură a fost Guvernul MRU, în data de 27 aprilie 2012.
Moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!", iniţiată de Opoziţie împotriva Guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu, a fost votată de 235 de parlamentari din totalul celor 252 prezenți. Doar 9 au votat "împotrivă", în vreme de patru voturi au fost anulate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News