Guvernul portughez vrea să consolideze sănătatea publică prin angajarea a 300 de medici din Cuba şi a început deja procedurile necesare, a transmis miercuri cotidianul Jornal de Noticias, potrivit EFE.
Potrivit acestui cotidian portughez, Ministerul Sănătăţii intenţionează să acopere lacunele din cadrul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS) prin contractarea a trei sute de medici din Cuba, care ar urma să lucreze în Portugalia pentru o perioadă de trei ani. În plus, guvernul condus de socialistul Antonio Costa a demarat deja procedurile pentru ca aceşti profesionişti să se alăture sistemului public cât mai curând posibil, ţinând cont de diferitele etape pe care trebuie să le parcurgă străinii din afara UE înainte de a fi consideraţi apţi.
Pentru a fi autorizaţi, medicii veniţi din ţări terţe trebuie să treacă diferite teste, nu numai de medicină, ci şi de portugheză, de exemplu.
Aceasta nu este prima dată când Portugalia apelează în domeniu la lucrători cubanezi, în 2009 primind 44 de specialişti pentru a consolida reţeaua publică în regiunile Ribatejo (centru), Alentejo şi Algarve (sud).
Întrebate de EFE, surse din Ministerul Sănătăţii s-au limitat să precizeze că recrutarea de cadre medicale străine este 'complementară şi tranzitorie' celei naţionale şi are ca scop 'să contribuie la asigurarea adecvată a resurselor umane şi a capacităţii de răspuns' a SNS.
În acest sens, 'se lucrează în comun între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Ştiinţei, Tehnologiei şi Învăţământului Superior'.
Potrivit datelor furnizate de minister, sistemul public portughez avea 1.270 de medici străini în 2022. Presa locală a relatat că numărul total de profesionişti străini înregistraţi la Colegiul Medicilor era de 4.503.
Informaţia vine într-un moment în care medicii portughezi au început o grevă de două zile pentru a cere salarii şi locuri de muncă mai bune.
În cazul în care nu se ajunge la un acord cu Ministerul Sănătăţii, Federaţia Naţională a Medicilor (FNAM), care a convocat greva, nu exclude o nouă grevă la începutul lunii august. Aceasta ar putea coincide cu Ziua Mondială a Tineretului, când Lisabona ar urma să găzduiască un milion de credincioşi catolici între 1 şi 6 august. Sănătatea este unul dintre sectoarele care a înregistrat cele mai multe nemulţumiri în ultimul an, marcat de o criză în serviciile de urgenţă, în special în maternitate şi obstetrică, din cauza lipsei de resurse, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu