Guvernul României nu și-a plătit facturile la energie din luna aprilie. Care este motivul

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Până în prezent Hidroelectrica nu a emis nicio factură către Guvernul României, așadar la Palatul Victoria scumpirile încă nu se văd.

Guvernul României nu și-a mai plătit facturile din luna aprilie a acestui an deoarece furnizorul nu a mai emis nicio factură până în prezent. Aceste date sunt furnizate în mod oficial de către purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, relatează România TV.

Potrivit declarațiilor acestuia, guvernul a trecut la un alt furnizor de energie electrică și astfel nu a mai fost emisă vreo factură din luna aprilie. Motivul pentru care guvernul și-a schimbat furnizorul și a trecut pe Hidroelectrica, o companie deținută în mare parte de statul român, este acela că veneau facturi extrem de mari, de 25 de mii de euro, aceasta fiind suma aferentă facturii din luna martie, ultima factură emisă până acum. Mai mult, cei de la guvern susțin că au redus consumul de energie față de anul trecut: în martie 2021, guvernul avea de plătit la energie o factură de doar... 20 de mii de euro, potrivit sursei citate.

Până în prezent Hidroelectrica nu a emis nicio factură către Guvernul României, așadar la Palatul Victoria scumpirile încă nu se văd.

Citește și:

Guvernul cumpără pături, saci de dormit și haine de 80 de milioane de euro. Chirieac: Sunt luate pentru accident nuclear. Se poate întâmpla oricând, ăsta este adevărul

Guvernul României vrea să achiziționeze provizii pentru depozitele naționale, 300.000 de pături, 130.000 de saci de dormit și haine, care să poată fi folosite în cazul unui dezastru. Unul dintre scenariile prevăzute este cel de accident nuclear, totul în contextul războiului din Ucraina. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a atras atenția că rezervele sunt pentru un accident nuclear, eveniment diferit de atacul nuclear și că în cazul în care acesta nu se întâmplă, proviziile pot fi folosite în cazul calamităților, de exemplu, al inundațiilor. 

”Eu cred că este o măsură de precauție, dar să ne înțelegem, nu este vorba despre un atac nuclear, sunt lucruri total diferite. La un atac nuclear, este bine să te ia Dumnezeu cât cade bomba, să nu rămâi să te chinui câteva luni de zile suferind de boală, de radiații și de toate lipsurile care vin după un atac nuclear. Nu pentru atac nuclear sunt luate astea, ci pentru accident nuclear. Deci vedeți bine că rușii și ucrainenii se luptă la Zaporojie, nu țin seama că e material radioactiv care poate provoca poluare, față de care Cernobîl din 1986 e o joacă de copil, e o plimbare în parc. E cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu mult material fisionabil, iar acolo se poate întâmpla oricând un accident, ăsta este adevărul. Pentru un accident nuclear se iau aceste măsuri, care nu sunt ieftine, 80 de milioane de euro e o sumă. Și, pe lângă asta, să știți că aceste lucruri pot fi folosite și pentru alte nenorociri, cum ar fi un cutremur major în România, de pildă, care ar putea să provoace victime. Cumva e bine că lucrurile astea se află în depozitul Guvernului României. Atenție, nu e pentru atac nuclear! După atacul nuclear nu scapă nimic”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în intervenția sa de la Realitatea PLUS. 

Citește mai mult AICI.

Vezi și:

Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică, tăiat de Ucraina, din dreapta Prutului. Ministru de la Chișinău: Plecăciuni, România!

omânia este, din nou, alături de Republica Moldova, pentru a o ajuta să treacă de criza energetică. Guvernul României a operat modificări în legislație, astfel ca R. Moldova să poată cumpăra din România energie electrică la un preț de aproximativ 90 EUR/MWh. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.

„România ajută Republica Moldova într-un moment de grea încercare pentru noi. Vom putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh) datorită modificărilor în legislație făcute astăzi de Guvernul României în urma discuțiilor cu Guvernul Republicii Moldova. Energia electrică va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care nu-l mai putem primi din Ucraina, începând cu data de 14 octombrie. Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie.

Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform decizie CSE, Energocom este compania desemnată. (...)

Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, se arată în mesajul lui Spînu. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel