Guvernul României pregătește noi reglementări pentru asistenții maternali

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul României urmează să aprobe în ședința de joi, prin ordonanță, noi condiții pentru obținerea atestatului, procedura de atestare și statutul asistentului maternal. 

Conform proiectului de act normativ, scopul principal este asigurarea unei mai mari coerențe și transparențe în privința statutului asistentului maternal și a procesului de selectare, evaluare și atestare a acestei categorii profesionale esențiale în protecția copilului separat temporar sau definitiv de părinți.

Proiectul de ordonanță vizează crearea unui cadru legal clar, prin care Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului vor putea realiza selecția, evaluarea și atestarea persoanelor interesate să devină asistenți maternali. „Schimbările preconizate vor asigura cadrul legal necesar pentru selecția și evaluarea riguroasă a asistenților maternali,” se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de ordonanță important ce urmează a fi aprobat vizează reglementarea unor măsuri pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Aceasta include reglementările necesare pentru îndeplinirea jaloanelor și țintelor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Prin această intervenție normativă se urmărește reglementarea posibilității prelungirii contractelor de achiziție publică și a acordurilor cadru care au asigurate sursele financiare din PNRR, pentru a implementa obiectivele de investiții și a absorbi fondurile europene,” se menționează în nota de fundamentare.

În ședința de guvern, va fi aprobat și un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României și Comitetul Internațional al Crucii Roșii privind privilegiile și imunitățile acestei organizații în România. De asemenea, va fi ratificat un acord similar cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, privind statutul juridic și înființarea unei delegații în România.

Guvernul va aproba și un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgență în valoare totală de 1.604.300 lei pentru sprijinirea a 405 familii și persoane singure din diverse județe, aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, accidente sau alte cauze care pot crește riscul de excluziune socială.

În contextul sprijinului pentru persoanele strămutate din Ucraina, guvernul va suplimenta bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru decontarea sumelor forfetare necesare familiilor și persoanelor singure afectate de conflictul armat. „Pentru perioada ianuarie - iunie 2024, sunt necesare fonduri de 68.000 mii lei,” se precizează în nota de fundamentare.

Guvernul va analiza și un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției „Drum Expres Bacău-Piatra Neamț”, un proiect de infrastructură vital pentru județele Bacău și Neamț. De asemenea, va fi aprobat un memorandum pentru semnarea unui acord cu Guvernul Ungariei privind colaborarea în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere, un pas esențial în întărirea cooperării regionale în domeniul securității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel