EXCLUSIV  Guvernul, sacrificii în an electoral. Coșea: Toți cei care au de cerut ceva se vor activa brusc în 2024. Vor apărea protestele

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mircea Coșea, profesor de economie, a vorbit despre promisiunile Guvernului României pentru cetățeni.

Invitat la emisiunea „Totul despre bani“, la DC News, Mircea Coșea, profesor de economie, a vorbit despre disciplinarea economiei românești și promisiunile Guvernului în ceea ce privește creșterea veniturilor pentru cetățeni.

„De ce a devenit Guvernul României principalul producător de inflație în România? Ordonanța trenuleț a ridicat inflația. Toate costurile care vin pe producător sau distribuitor ajung în final în prețuri. Poate că greșesc, dar poate că cei care guvernează acum au înțeles că trebuie să facă un sacrificiu, iar acest sacrificiu trebuie făcut pentru a disciplina sistemul fiscal românesc. Dacă nu îl disciplinează, fără acord cu FMI, atunci nu am merge mai departe.

Punctul critic e dacă se pot face sacrificii în an electoral. Toți cei care au de cerut ceva în acest an se vor activa brusc. Imediat ce se mai încălzește vremea vor începe tot felul de revendicări stradale. Guvernul va trebui să le respecte pentru a nu pierde voturi.

În al doilea rând, apare problema pensiilor. Acum aveam de-a face cu o indexare care aduce ceva bani, dar nu cât trebuie, mai ales la populația săracă. Urmează partea a doua, cu recalcularea. Aici apare o situație destul de sensibilă. Se spune oficial că 2-3 milioane de pensionari nu vor pierde la pensie, dar nici nu vor câștiga.

Concomitent, la alții va crește între 80 și 112%. Se va crea un decalaj ce nu trebuie să apară. Discriminările trebuie eliminate pas cu pas, dar nu atât de brusc. Da, unii nu vor pierde bani la pensie, dar vor pierde ca putere de cumpărare. Se creează o ruptură! Concluzia e că România nu poate să acopere creșterile pe care le promite guvernul. Deficitele sunt mari, se vor împrumuta, iar prețul banilor va fi din ce în ce mai mare. În plus, Guvernul trebuie să asigure colectarea bugetară din sustenabilitatea propriei economii, adică a mediului de afaceri. Acest lucru se face dându-i posibilitatea să producă mai mult, mai liber și să colecteze mai mult prin ceea ce dă la buget. Acest lucru încă nu se face, sau se face foarte timid.

Ne place, nu ne place, ar fi bine ca actuala coaliție să continue să guverneze, pentru că nu avem o opoziție cu programe, iar situația care e din ce în ce mai complicată pentru România, cu tensiunile din Marea Neagră, cu cele două războaie, ne determină să spunem că e nevoie de o anumită stabilitate. “, a spus, la DC News, economistul Mircea Coșea.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Singurul scenariu prin care poate crește salariul minim. Mircea Coșea: Mă cam sperie când aud promisiunile acestea

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel