70% dintre magistrați au votat în favoarea propunerii ca procurorul general, precum și procurorii șefi ai DNA și DIIVOT să fie numiți de președintele României la propunerea CSM și nu la propunerea ministrului Justiției.
Consultarea magistraților s-a făcut înainte ca Plenul CSM să aprobe propunerile de modificare și completare a statutului judecătorilor și procurorilor, propuneri ce vor fi înaintate ministrului Justiției. În favoarea propunerii s-au pronunțat 2.668 de judecători și 1.441 de procurori, iar împotrivă 921 de judecători și 599 de procurori.
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de vineri a emisiunii "La Ordinea Zilei", realizată de Dana Grecu, la Antena 3. Radu Tudor a susținut, în emisiunea la "Ordinea Zilei" de la Antena 3, că "avem de-a face cu o nouătate extraordinară. Acest guvern sau viitorul Guvern nu va mai fi o miză politică atât de mare anul viitor, în 2016, când expiră două mandate importante. Mandatul procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi mandatul de preşedinte al ÎCCJ, Livia Stanciu. Ponta, PSD, Guvernul ies definitiv din această ecuaţie de putere", potrivit antena3.ro.
Conform propunerii de modificare a primului alineat al articolului 45 din Legea 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorii șefi ai DNA și DIICOT și adjuncții acestora, sunt numiți de președintele României la propunerea CSM, pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de a fi reînvestiți o singură dată. Ei pot fi selectați dintre procurorii care au o vechime minimă de 12 ani în funcția de judecător sau procuror, au cel puțin gradul de parchet de pe lângă tribunal și au îndeplinit efectiv cel puțin cinci ani funcția de procuror la un parchet de pe lângă tribunal sau la un parchet ierarhic superior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu