Premierul Robert Fico a criticat publicația pentru că "nu a fost suficient de obiectivă".
Guvernul slovac a aprobat o propunere controversată de desființare a televiziunii publice RTVS și de înlocuire a acesteia cu ceea ce apărătorii libertății de exprimare se tem că ar putea fi o portavoce a guvernului premierului populist Robert Fico.
Guvernul lui Fico a aprobat miercuri măsura. Se așteaptă ca parlamentul țării să o voteze în iunie și, având în vedere majoritatea lui Fico, se așteaptă ca aceasta să fie adoptată.
Noul canal, Televiziunea și Radioul slovac (STVR), va deveni ceea ce guvernul a numit o "instituție de stat". Guvernul va avea un control mai mare decât până acum asupra angajării directorului general și a consiliului de administrație al canalului. De asemenea, radiodifuzorul va fi obligat să difuzeze imnul național slovac cel puțin o dată pe zi.
Criticii lui Fico spun că această măsură face parte dintr-o represiune concentrată asupra presei de când a revenit la putere pentru a patra oară în urma alegerilor din octombrie. Mii de oameni au ieșit să protesteze împotriva propunerii inițiale atunci când a fost dezvăluită luna trecută. Angajații RTVS, politicienii din opoziție, grupurile pentru libertatea presei și Uniunea Europeană de Radio și Televiziune s-au numărat printre cei mai mari opozanți ai măsurii.
Guvernul a răspuns la aceste proteste prin diluarea proiectului de lege inițial, dar opozanții săi nu au fost deloc liniștiți.
"Singurul scop este de a crea o televiziune de stat care va fi de partea lor, care va fi portavocea guvernului și care nu va mai fi independentă", a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Michal Šimečka, liderul partidului de opoziție Slovacia Progresistă.
Ministrul Culturii, Martina Šimkovičová, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că STVR va respecta Actul european privind libertatea presei, care solicită protejarea pluralismului și independenței mass-media. Cu toate acestea, Richard Burnley, director juridic și politici la Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, a declarat luna trecută pentru POLITICO că propunerea inițială încalcă "fără îndoială" acest act.
Fico, ale cărui poziții anti-occidentale și a cărui opoziție față de războiul din Ucraina au neliniștit liderii de la Bruxelles și din Europa de Vest, a denunțat în repetate rânduri RTVS pentru că "nu este suficient de obiectiv".
La scurt timp după ce a revenit la putere, Fico a anunțat că guvernul său nu va comunica cu "presa neprietenoasă" - inclusiv cu Aktuality.sk, un post de știri unde a lucrat jurnalistul de investigație Ján Kuciak înainte de a fi ucis în 2018, în timpul celui de-al treilea mandat al lui Fico. Scandalul public în urma crimei a dus la o remaniere guvernamentală și la demisia lui Fico, susține POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News