Ordonanţa de modificare a OUG 27 pe energie are toate avizele necesare pentru promulgare, iar în acest caz nu a fost nevoie de un aviz de la Consiliul Economic şi Social, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
'La acest moment, sunt toate avizele necesare luate, tocmai de aceea a fost şi necesar acest interval de timp, pentru a ne asigura că procedurile sunt parcurse. Consiliul Economic şi Social, nefiind o politică nouă, nu are un aviz de dat', a spus Cărbunaru, la finalul şedinţei de guvern.
'Ordonanţa 27, când a fost aprobată, a fost avizată de Consiliul Economic şi Social. Politicile care nu sunt noi nu necesită avizarea CES. Doar politicile noi necesită avizarea', a completat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Comitetul Economic și Social European reprezintă un organism consultativ, format din reprezentanți ai statului și ai societății civile (ONG-uri, patronate, sindicate). CES emite avize adresate celorlalte instituții.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale.
Impactul bugetar al plafonării preţurilor la energie, aprobată prin Ordonanţa adoptată joi de Executiv, va fi de un miliard de lei pe lună, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu. 'Un miliard de lei pe lună. Un miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat de contribuţia pe care am impus-o (contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică n.r)', a spus Câciu la finalul şedinţei de Guvern, întrebat despre impactul bugetar total al plafonărilor.
Guvernul a publicat joi, cu câteva minute înainte de ședință, proiectul de OUG cu privire la compensarea facturilor la energie.
Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).
Cum se aplică
Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice, firme din domeniul alimentar
De asemenea, proiectul de OUG stabilește că valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice, la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 1300 lei/MWh. Această valoare este cu mult sub prețul la care se tranzacționează energia electrică în aceste zile.
Mai mult, proiectul de OUG interzice producătorilor de gaze, care au și producție de energie electrică (Petrom, cu centrala de la Brazi, și Romgaz, cu vechea centrală de la Iernut), să vândă gazele către propriile centrale cu un preț mai mare de 100 lei/MWh. Asta înseamnă că producătorii respectivi ar putea să renunțe la producția de energie electrică, preferând vânzarea directă a gazelor cu un preț mai mare, conform ”(6) În perioada 1 septembrie 2022-31 octombrie 2023, în cazul producătorilor de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore şi/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activităţi, cât şi activităţi de producere de energie electrică utilizând gazele naturale, prețul de transfer al gazelor naturale utilizate la producția de energie electrică este de maximum 100 lei/MWh.”
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa aflată în desfăşurare, modificările la ordonanţa de urgenţă care reglementează piaţa energiei, cu prevederi care se vor aplica timp de un an, până la 31 august 2023. Principala schimbare este că profiturile mari obţinute de companiile din acest domeniu vor fi supra-impozitate.
Se introduce un preţ de referinţă, calculat din costurile generate de achiziţie, investiţii şi o cotă de profit, iar ce depăşeşte acest prag va fi direcţionat către un fond de solidaritate din care se vor acoperi compensările pentru consumatori.
Rămân valabile măsurile de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, cu modificarea unuia dintre pragurile aferente consumului de energie electrică: până la 100 de kilowaţi oră tariful rămâne de 68 de bani, iar ce depăşeşte acest consum va fi taxat cu 80 de bani până la maximum 255 kWh, faţă de 300 până acum.
Cu privire la IMM-uri, preţul reglementat rămâne de 1 leu pe kWh, însă compensarea se va aplica doar pentru 85% din consum mediu lunar înregistrat în cursul anului trecut. Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci