Guvernul SUA, îngrijorat de legea "Orban"

Guvernul Statelor Unite s-a declarat miercuri îngrijorat de noua legislație ungară referitoare la organizațiile neguvernamentale care beneficiază de finanțare externă, act normativ adoptat marți de parlamentul de la Budapesta, relatează Reuters.

Legea respectivă, care a provocat numeroase controverse, sporește controlul guvernamental asupra organizațiilor neguvernamentale care beneficiază de finanțare externă, proiect criticat de Uniunea Europeană și de ONU și care vizează în mod special organizațiile susținute de miliardarul american de origine ungară George Soros.

Într-un comunicat, ambasada SUA la Budapesta afirmă că Washingtonul 'este preocupat' de adoptarea legislației care 'în mod incorect împiedică un grup de organizații ale societății civile ungare țintit, dintre care multe se concentrează pe combaterea corupției și pe protejarea drepturilor omului și a libertăților civile'.

Această nouă lege, în mod special în contextul retoricii guvernamentale ce prezintă organizațiile societății civile cu finanțare externă ca acționând împotriva intereselor societății, stigmatizează organizațiile locale și are un efect teribil asupra capacității ungurilor de a se organiza și de a transmite guvernului temerile lor într-o manieră democratică, menționează ambasada americană în Ungaria.

SUA consideră că, dacă va fi promulgată, noua legislație ungară privind ONG-urile care beneficiază de finanțare externă va constitui un pas înapoi față de principiile dreptului la liberă asociere și liberă exprimare promovate și susținute de către Uniunea Europeană, NATO și OSCE.

Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanțări externe de peste 7,2 milioane de forinți (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept 'organizații susținute din străinătate'. În schimb, guvernul de la Budapesta susține că vrea să se asigure că există o mai mare transparență în ceea ce privește activitatea acestor ONG-uri, potrivit Reuters. ONG-urile și grupurile pentru apărarea drepturilor omului susțin că legea le stigmatizează și încearcă să le reducă la tăcere, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel