EXCLUSIV  "Guvernul, tot mai departe de popor". Sociologul Bulai, despre diferenţa dintre clădirea Executivului în comunism şi acum

Guvernul României
Guvernul României

Guvernul, tot mai departe de popor. Este ideea care se desprinde din discuţia dintre Val Vâlcu şi sociologul Alfred Bulai la Nod în Papură. Iată de ce. 

"Clădirile din Bucureşti, şi aşa puţine, sunt ascunse de pomi. Erau 2-3 pomişori în faţa clădirii Guvernului, acum au crescut cât Guvernul, nu mai vezi clădirea. E făcută între cele două războaie mondiale, în stil neo-clasic. Academia Militară la fel, e pierdută după nişte brazi. Şi multe alte locuri", a punctat Val Vâlcu. 

"La Guvern e interesant. Eu am fotografii cu Guvernul în 1940, când a fost construit. În plin comunism, nu exista toată curtea aia în faţă. Urcai pe scări, nu aveai nicio treabă. Pentru că am crescut în democraţie, s-a făcut o curte. Ca să nu mai meargă lumea prin faţă. Până după 1990 se putea merge", a replicat Bulai. 

"Păi nu, până după Mineriade. Că uşa aia din sticlă şi ce mai e acolo au 10 tone, nu poţi să spargi geamul de la intrare şi să intri. Nu ai nevoie de nicio altă protecţie", a intervenit Val Vâlcu. 

"Vreau să zic că progresiv s-au pus bariere, nu mai ai voie tu ca cetăţean să mergi pe acolo, ce să cauţi la Guvern. S-a definit foarte clar că intrarea este pe uşa B, A-ul este pentru miniştri şi prim-ministru. În vremea lui Năstase, el a descoperit că îl poate ploua pe scări şi s-a făcut şi copertina aia frumoasă. Dar e interesantă sugestia că e tot mai departe de popor Guvernul. Culmea, la începutul perioadei comuniste trecea orice cetăţean pe acolo şi chiar intrau pe uşa principală", a mai spus sociologul. 

"Dar asta cu uşile e şi la şcoli, şi la licee. E intrarea directorului şi intrarea pentru elevi", a mai spus Val Vâlcu, moment în care sociologul Bulai a intervenit cu o remarcă interesantă. 

"Ai observat că la instituţiile din România se intră, de obicei, pe uşa din spate? Nu prin faţă. La Tribunal doar prin spate, nu prin faţă", a punctat sociologul. 

"Păi era nu ştiu care, Victor Ciorbea parcă, că vine să deschidă uşile, şi după ce s-a întâmplat asta cu uşile deschise, a căzut o statuie peste un copil. Uşa s-a deschis în mandatul lui Nicuşor Dan, dar nu s-a asigurat perimetrul", a concluzionat Val Vâlcu. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel