Guvernul ucrainean propune primele creșteri de taxe pe timp de război pentru a finanța apărarea

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Guvernul Ucrainei a propus, joi, primele creșteri de taxe pe timp de război pentru a strânge miliardele de dolari necesari finanțării armelor și salariilor militare, pe măsură ce conflictul cu Rusia se apropie de 29 de luni, scrie Reuters.

În cadrul reuniunii săptămânale, guvernul Ucrainei a aprobat proiectele de modificare a legii bugetului pentru 2024, crescând cheltuielile de apărare cu 495,3 miliarde de grivne (11,9 miliarde de dolari). Aceste modificări trebuie să fie susținute de parlament și semnate de președintele Volodimir Zelenski pentru a intra în vigoare.

Până acum, Ucraina a țintit cheltuieli de apărare de aproximativ 1,7 trilioane de grivne pentru 2024. Guvernul a propus, de asemenea, o creștere a taxelor și a altor impozite, inclusiv o taxă de război plătită de rezidenți, taxe suplimentare pe unele importuri și creșterea accizelor pentru combustibil.

"Războiul pe scară largă se află acum în al treilea an, iar nevoile în sectorul de securitate și apărare cresc”, a declarat Ministerul Finanțelor într-un comunicat. "Pentru a finanța rezistența noastră împotriva agresorului, ne putem baza doar pe resursele noastre proprii, iar principalele sunt taxele și împrumuturile interne. Acestea vor asigura siguranța noastră și vor aduce victoria mai aproape”.

Ministerul a explicat că modificările propuse sunt "cea mai blândă opțiune posibilă” pentru a finanța nevoile militare suplimentare, menționând că doar aproximativ o treime din aceste nevoi ar fi acoperită de creșterile de taxe. Cheltuielile de apărare ale Kievului continuă să crească, pe măsură ce guvernul a lansat un nou efort de mobilizare și de aducere a mai multor trupe proaspete pe linia frontului. Ucraina se concentrează, de asemenea, pe dezvoltarea industriei interne de producție de arme.

Pentru a canaliza mai multe fonduri către armată, guvernul a propus diverse creșteri de taxe, planificând să strângă 140 de miliarde de grivne în venituri suplimentare. De asemenea, guvernul cere parlamentului să ia în considerare o creștere a taxei de război pentru persoane fizice de la 1,5% la 5%. Proiectele de propuneri publicate de mai mulți parlamentari arată că guvernul plănuiește să extindă numărul de afaceri eligibile pentru plata taxei de război, pentru a include și antreprenorii individuali și întreprinderile micro și mici.

Ministerul plănuiește, de asemenea, să strângă aproximativ 362 de miliarde de grivne din eforturile de reducere a economiei subterane și de pe piața internă a datoriei. În plus, guvernul dorește să reducă cheltuielile bugetare planificate pentru 2024 cu 65,7 miliarde de grivne, inclusiv prin economisirea la plățile datoriei externe.

Roksolana Pidlasa, șefa comisiei de buget a parlamentului, a declarat că parlamentarii vor lua în considerare amendamentele în viitorul apropiat. Pentru cheltuielile sociale și umanitare, guvernul depinde de ajutorul financiar internațional. Ucraina a primit aproximativ 89 de miliarde de dolari de la partenerii săi occidentali în ajutor financiar de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel