Guvernul Ungariei ar fi măsluit statisticile privind inflația. Eurostat a trimis mai mulți oficiali la Budapesta

Viktor Orban Foto: Agerpres
Viktor Orban Foto: Agerpres

Agenția de statistică a Uniunii Europene, Eurostat, a declarat joi că se află în discuții cu principala instituție de statistici a Ungariei privind modul în care este calculată inflația energetică, după ce doi economiști locali au sugerat că cifrele actuale subestimează puterea creșterii prețurilor, scrie Reuters.

Eurostat a afirmat că discuțiile, începute în toamnă, fac parte din eforturile mai ample de a armoniza statisticile inflației în întreaga Uniune Europeană. Agenția a făcut referire la economiști.

Oficiul Central de Statistică din Ungaria (HCSO) a respins săptămâna aceasta afirmațiile economiștilor și a declarat că modificările făcute în calcul, în 2022, au fost în conformitate cu standardele UE. Oficiul nu a răspuns la o solicitare de comentariu joi.

Inflația principală a Ungariei a scăzut cu o singură cifră în octombrie, pentru prima dată din aprilie 2022, ajungând la o valoare de 9,9%, sub estimările pieței de 10,4%.

Marți, ziarul de opoziție Nepszava a citat economiștii Tamas Mellar și Tamas Katona, doi foști șefi ai HCSO, spunând că în baza metodologiei anterioare, inflația principală din octombrie ar fi fost mai mare cu între 1%-2%.

Joi, Mellar, care este și parlamentar în opoziție, a declarat pentru site-ul de știri online hirklikk.hu că statisticile sunt folosite în ceea ce el numește "scopuri de propagandă".

Guvernul premierului Viktor Orban a exercitat presiuni asupra băncii centrale a Ungariei pentru a reduce mai abrupt dobânzile, pentru a ajuta economia să iasă din recesiune, în timp ce ministrul economiei a cerut de mai multe ori revizuirea țintei de inflație a băncii.

Băncii centrale a Ungariei, care a condus o serie de reduceri de rate în Europa Centrală, reducând rata sa de bază cu 650 de puncte de bază din mai până în prezent la 11,5%, a declarat că Eurostat validează și auditează în mod regulat orice modificare în măsurarea inflației.

"Aceste controale, în opinia noastră, asigură faptul că HCSO oferă de fiecare dată o imagine fiabilă a evoluției inflației, în conformitate cu reglementările și standardele metodologice internaționale", se arată într-un răspuns primit pe email.

Eurostat a declarat că se află în "dialog regulat cu toate birourile de statistică ale statelor membre UE cu privire la armonizarea și dezvoltarea statisticilor HICP (Indicele Armonizat al Prețurilor de Consum)" și verifică în mod regulat conformitatea cu ghidurile metodologice.

"În cazul Ungariei, Eurostat este în discuții cu HCSO cu privire la metoda de calcul a inflației energetice", a declarat biroul european de presă.

Întrebat dacă rezultatul discuțiilor ar putea duce la o revizuire a datelor anterioare privind inflația din Ungaria, biroul Eurostat a transmis că aceste modificări sunt "în principiu permise, dar și foarte rare".

Nu a furnizat alte detalii despre discuții.

HCSO a implementat o schimbare metodologică în august 2022 pentru a ține cont de modificările subvențiilor guvernamentale pentru prețurile la electricitate și gazele naturale pentru gospodării.

Într-o declarație de miercuri, HCSO a transmis că schimbarea metodologică a fost adoptată când prețurile la energie erau în creștere și că metodologia aplicată nu a suferit modificări de atunci.

"Schimbarea metodologiei de măsurare pentru a arăta o scădere mai mare a prețurilor ar fi o abordare profesională discutabilă, care nici măcar nu a fost luată în considerare de birou", a precizat institutul de statistică de la Budapesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel