Avertizorii sunt încurajați să comunice îngrijorările lor privind comportamentul ilegal, managementul defectuos sau nereguli serioase. Spre exemplu, sesizările avertizorilor pot avea ca obiect neconformități depistate în diverse domenii.
În textul proiectului se arată că "prezenta lege constituie cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă, în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat".
Totodată, proiectul de lege reglementează procedura de primire, de examinare şi soluţionare a raportărilor, drepturile şi obligaţiile persoanelor care efectuează raportări sau divulgă public informaţii privind încălcări ale legii, măsurile de protecţie a acestora, obligaţiile autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi persoanelor juridice de drept privat, drepturile persoanelor vizate, precum şi atribuţiile autorităţilor competente.
Un avertizor de interes public este acea persoana care are dreptul de a sesiza angajatorul sau o autoritate competentă cu privire la o încălcare a legii despre care a aflat într-un context profesional.
La nivel European exista deja o directivă, Directiva 2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii, (în continuare denumită „Directiva Whistleblowing”) care ar fi trebuit să fie transpusă în legislația națională până pe 17 Decembrie 2021.
Până in acest moment, Proiectul de Lege Națională de transpunere a Directivei Whistleblowing (numită „Legea privind protecția avertizorilor în interes public”) a fost supus dezbaterilor publice la inițiativa Ministerului Justiției. După o serie de amendamente, discuții si modificări, ce au durat aproximativ 1 an de zile, se pare că, Guvernul urmează să adopte, în şedinţa de miercuri, acest proiect de lege privind protecţia avertizorilor în interes public
Avertizorii vor putea sa sesizeze, în anumite condiții legale beneficiind si de protecție, comportamentul ilegal, managementul defectuos sau diverse nereguli serioase. Spre exemplu, un avertizor poate sesiza neconformități depistate în următoarele domenii:
achiziții publice; servicii, produse și piețe financiare, precum și prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului;
siguranța și conformitatea produselor;
siguranța transporturilor;
protecția mediului;
siguranța alimentelor și a hranei pentru animale, sănătatea și bunăstarea animalelor;
sănătate publică;
protecția consumatorului;
etc....
Pe lângă domeniile menționate anterior, enumerate în cuprinsul Directivei Whistleblowing, legea națională în forma actuală oferă protecție avertizorului indiferent de domeniul în care sunt sesizate încălcări ale legii.
Consultarea Proiectului de lege al avertizorilor de interes public
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News