In acceptiunea sa larga, Guvernul Ponta 2 va insemna nu numai Executivul de la Bucuresti, ci intreaga administratie publica. Aceasta masinarie uriasa va trebui instalata piesa cu piesa, intr-un timp record iar angrenajul este obligatoriu sa functioneze ca uns.
Orice piesa defecta va gripa angrenajul si va face guvernarea mai putin eficienta sau chiar contraperformanta. In cateva zile vom avea un guvern. In cel mult o luna deconcentratele ar trebui sa fie total depolitizate si alcatuite exclusiv pe criterii de profesionalism, de corectiturine si de seriozitate. Daca nu se va intampla asa, pacatul de care se va face vinovat Guvernul Ponta si, implicit, USL va fi urias. Fara precedent. Si va conduce nu numai la rasturnarea rapida a scorului obtinut in alegeri, ci si la pulverizarea, inainte de vreme, a aliantei. Din aceasta perspectiva, pericolul este ca ceea ce n-a reusit Traian Basescu in toate actiunile sale de rupere a USL sa reuseasca, in mod paradoxal, chiar Guvernul Ponta.
Avem un urias avantaj, care se poate transforma intr-un urias handicap. Increderea pe care ne-au acordat-o cetatenii a fost aproape nelimitata. Daca s-ar fi aplicat mecanismul votului uninominal pur, Parlamentul ar fi fost, exceptand alte nationalitati, exclusiv USL si, probabil, chiar din acest motiv, alianta ar fi trebuit sa fie rupta inainte chiar de a-si arata virtutile intr-o guvernare stabila, din simplul motiv ca, altfel, USL ar fi fost un fel de partid unic. Dar aceasta incredere, fara precedent in istoria recenta, va trebui confirmata prin cea mai buna administratie publica centrala si locala din ultimii 23 de ani. Va fi Executivul in stare? Va fi Parlamentul in stare sa tina sub control Guvernul si cea de-a treia putere a statului, Justitia? Va fi in stare Justitia sa controleze, la randul ei, in mod eficient si nepartizan, Executivul si Parlamentul? Va functiona din plin democratia, in conditiile date?
Primul raspuns la aceasta intrebare va trebui sa-l dea USL. Si se intampla chiar acum. Sub ochii nostri. Este modul in care sunt desemnati membrii Executivului. Sunt acestia cei mai buni dintre cei mai buni? Da sau nu? Vom vedea in numai cateva zile. Cel putin in cazul acelor demnitari pe care ii cunoastem, fiindca i-am vazut la lucru. Facand fata cu bine unor provocari sau dand rateuri. In mod normal, in noul Executiv nu ar mai trebui sa existe niciun ministru care a suferit vreun esec in cea de-a doua parte a acestui an. La fel in ceea ce priveste deconcentratele.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News