Guvernul va aproba, în ședința de joi, contractul de finanțare pentru Autostrada Moldovei A7 / Vezi alte proiecte de pe ordinea de zi

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Guvernul va aproba, în ședința de joi, mai multe acte normative.

Guvernul va adopta în şedinţa de joi un proiect de lege cu privire la statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI).

'Proiectul de lege propune o actualizare a definiţiilor, criteriilor, a cadrului metodologic, a drepturilor şi obligaţiilor, în ceea ce priveşte statutul personalului CDI, buna conduită în activitatea CDI şi reglementarea cadrului general privind organismele consultative ale MCID, în vederea alinierii la bunele practici comunitare şi pentru îndeplinirea asumărilor României în relaţie cu Comisia Europeană ', conform expunerii de motive a proiectului.

Totodată, reglementările propuse prin proiectul de act normativ au scopul de a încuraja performanţa în CDI prin dezvoltarea, menţinerea, dar şi atragerea de cercetători pentru a face o masa critică necesară unei sustenabilităţi ştiinţifice integrate economic în societatea românească.

*** Un alt proiect de lege supus aprobării în Guvern este adoptarea Contractului de finanţare - Autostrada A7 România - Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă B - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la data de 1 februarie 2024 şi la Luxemburg la data de 5 februarie 2024.

Proiectul va conduce la îndeplinirea principalelor obiective prevăzute în cadrul PNRR, Reforma R1 - Transport sustenabil, decarbonizare şi siguranţă rutieră / Investiţia I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe reţeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului şi siguranţa rutieră.

'Obiectivul principal al Proiectului este reprezentat de construcţia unei autostrăzi cu o lungime de 319 km, profil 2x2 benzi de circulaţie, între Ploieşti şi Paşcani. Pentru facilitarea implementării, proiectul a fost divizat în 4 secţiuni, după cum urmează: Ploieşti - Buzău, cu o lungime de 63,25 km; Buzău - Focşani, cu o lungime de 82,44 km; Focşani - Bacău, cu o lungime de 95,9 km; Bacău - Paşcani, cu o lungime de 77,39 km. Se estimează că Proiectul se va finaliza în 2025, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de 48 de luni de la data semnării Contractului de finanţare. Conform prevederilor Contractului, împrumutul poate fi tras în maxim 20 tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 30 milioane euro. Împrumutul acoperă până la 50% din costul total al Proiectului. Nu sunt eligibile cheltuielile cu TVA şi cele privind exproprierile', conform expunerii de motive.

*** Guvernul va adopta şi un proiect de OUG cu privire la unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.

Proiectul de act normativ introduce măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate în baza Programului Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027.

' Programul prevede o ţintă estimativă de 15.000 de cupluri mamă-nou-născut/an proveniţi din medii dezavantajate din punct de vedere socio-economic. În raport cu această valoare, se estimează că alocarea disponibilă - de 24.000.000,00 euro - este în măsură să acopere necesarul de finanţare pentru un număr estimat de 60.000 de cupluri mamă-nou-născut din aceste categorii de grup ţintă dezavantajate, până la finalul exerciţiului financiar privind eligibilitatea cheltuielilor', conform notei de fundamentare.

*** Guvernul va aproba, prin hotărâre, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii 'Implementarea măsurilor necesare funcţionării sistemului ERTMS pe secţiunea de cale ferată Predeal-Bucureşti-Constanţa şi extinderea sistemului GSM-R pe reţeaua primară de transport feroviar', lucrare de utilitate publică, de interes naţional.

*** Un alt proiect de hotărâre al Guvernului vizează aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru 2024.

*** Printr-o altă hotărâre, Executivul va adopta Codul-cadru de etică şi deontologie universitară.

'Sub aspectul conţinutului, prezentul proiect de act normativ reglementează valorile fundamentale care trebuie însuşite şi respectate pentru prevenirea şi rezolvarea conflictelor etice, descurajarea practicilor imorale şi sancţionarea abaterilor care pot apărea în comunitatea academică. Acesta va avea rolul de a asigura şi a creşte calitatea procesului educaţional la nivel instituţional, prin definirea clară a responsabilităţii actorilor implicaţi în procesele de etică universitară, pentru o contextualizare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese raportat la profilul universităţilor, pentru o abordare unitară cu privire la anumite principii şi definiţii, fără a fi lezată autonomia instituţională, respectiv fără a exista supra-legiferare', conform notei de fundamentare a proiectului.

*** În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea finanţării din Fondul pentru mediu a Programului 'Săptămâna verde'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel