Guvernul va aproba, joi, modificarea Legii educației fizice și sportului / Ordinea de zi a ședinței

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Guvernul României
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Facebook Guvernul României

Guvernul va aproba în ședința de joi, programată la ora 15.30, prin ordonanță, modificarea Legii nr. 69/2000 a educației fizice și sportului.

Guvernul va aproba în ședința de joi, prin ordonanță, modificarea Legii nr. 69/2000 a educației fizice și sportului,  în vederea acordării de alocații de la bugetul de stat cluburilor sportive de drept privat de către organele administrației publice centrale, sumele fiind destinate exclusiv sprijinirii și dezvoltării activității sportive la nivel de copii și juniori.

Proiectul de act normativ vine să sprijine obiectivele Agenției Naționale pentru Sport privind susținerea activității sportive la nivel de copii și juniori, asigurând parcursul coerent al sportivilor către înalta performanță, precum și promovarea de programe la nivel național pentru creșterea bazei de selecție pentru sportul de performanță și a numărului sportivilor legitimați prin promovarea sportului de performanță la nivel de copii și juniori.

Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului, se are în vedere: “identificarea cadrului legal aplicabil alocării de fonduri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea sportului la categoria copii și juniori și modificarea acestuia prin crearea unui mecanism de sprijin financiar care să permită direcționarea de fonduri publice, potrivit unor criterii clare, predictibile și transparente, care să țină cont de normele și criteriile de selecție specifice fiecărei ramuri de sport, implementate de federațiile sportive naționale, prin care Guvernul să susțină activitatea grupelor de copii și juniori din cadrul secțiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat, în vederea obținerii de performanțe sportive la nivel național și internațional”.

Executivul va aproba, printr-o hotărâre, Metodologia de evaluare externă a calității educației în învățământul superior.

Printr-o altă hotărâre, bugetul Ministerului Transporturilor va fi suplimentat cu suma de “60.000.000 de lei”, pentru majorarea, în condițiile legii, a contribuției statului la capitalul social al Companiei Naționale de Căi Ferate “C.F.R.” - S.A., în vederea acoperirii cheltuielilor curente și de capital.


Va fi aprobat și un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei la HG nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

“Prin prezentul act normativ se urmărește eficientizarea măsurilor de aplicare a prevederilor Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, prin introducerea pe de o parte, a obligativității pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire și diminuare a risipei de alimente, precum și de stabilire, pe de altă parte, pentru autoritățile abilitate, de noi atribuții”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.


Un alt proiect de hotărâre vizează numirea controlorului financiar șef la Corpul controlorilor delegați din cadrul Ministerului Finanțelor.

Astfel, Gavrilaș Luminița, controlor delegat la Corpul controlorilor delegați din cadrul Ministerului Finanțelor, urmează să fie numită în funcția de controlor financiar șef al Corpului controlorilor delegați, pentru un mandat de 6 ani, potrivit proiectului de act normativ.

Investiții de peste 135 de milioane de lei pentru reabilitarea Facultății de Medicină și Farmacie Oradea

Vor fi aprobați, prin hotărâre, și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Reabilitare Facultatea de Medicină și Farmacie și reamenajarea podului pentru spații de învățământ, municipiul Oradea, județul Bihor”.

“Prin prezenta, se propune reabilitarea și restaurarea clădirii facultății, în concordanță cu toate standardele, normativele, reglementările și cerințele actuale, și totodată reamenajarea podului laturii nordice a construcției, pentru spații de învățământ, respectiv birouri administrative, pentru cadrele didactice, și refuncționalizarea spațiilor interioare existente, spre satisfacerea cerințelor de învățământ superior, respectiv desfășurarea în condiții optime a programelor de curs și practice a unei Facultăți de Medicină și Farmacie”, conform notei de fundamentare.

Valoarea investiției se ridică la 136.328.000 de lei iar durata de execuție, după faza de proiectare estimată la 6 luni, este de 24 de luni.

Pe agenda ședinței de guvern figurează și un proiect de hotărâre privind aprobarea desființării imobilului Stadion “Dan Păltinișan”, din strada Ștefan Covaci nr.1, municipiul Timișoara, în vederea realizării, pe același amplasament, a obiectivului de investiții “Construire Stadion capacitate de 30.000 locuri, str. Ștefan Covaci nr.1, municipiul Timișoara, județul Timiș”.

În analiza Guvernului se va afla și un proiect de ordonanță privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii “START UP NATION - ROMÂNIA” ediția 2024 finanțat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educație și Ocupare 2021-2027.

Un alt proiect aflat în analiza Executivului vizează alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Printr-un memorandum Guvernul urmează să aprobe Schema de ajutor de minimis pentru susținerea editării revistelor și publicațiilor culturale, altele decât cele propuse de uniunile de creatori din România, membre ale Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136/2015 pentru finanțarea revistelor de cultură reprezentative din România, în vederea finanțării nerambursabile a revistelor/publicațiilor culturale reprezentative din România în perioada 2024-2026.

Conform memorandumului, bugetul total al schemei este de 3.375.000 lei iar numărul maxim estimat de beneficiari ai schemei de minimis este de 40, pentru fiecare an, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel