Casa de Comerţ Unirea a fost inaugurată în urmă cu aproape 3 ani de ministrul de atunci al Agriculturii, Petre Daea.
La sfârșitul anului trecut, se promitea că la începutul lunii ianuarie 2022 se va face o revigorare a acestui proiect benefic în special pentru fermierii români dar si pentru consumatori, care, în actuala criză a preturilor alimente, caută produse cel puțin decente din punct de vedere al calității dar și al prețului.
”Din păcate, în ultimii 2 ani şi jumătate (Casa de Comerţ Unirea – n. r.) nu a mai funcţionat. În ianuarie demarăm procesul de reorganizare astfel încât să o facem funcţională şi cei 15 milioane de euro care zac în conturile Casei de Comerţ nefolosiţi să fie îndreptaţi exact spre achiziţia produselor şi a mărfurilor producătorilor români şi vă încurajez să consumaţi produse româneşti”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Iată că suntem în luna aprilie și se pare că acest proiect a revenit pe masa Guvernului sau cel puțin în discuțiile guvernanților în condițiile în care Guvernul se gândește să facă niște achiziții de produse alimentare pentru rezervele statului.
Invitat într-o emisiune televizată a postului B1Tv, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a ținut să precizeze:
”Eu am făcut Casa de Comerț Unirea, cu mare greutate, acum trei ani de zile când a trebuit să proiectăm un mecanism care să vină în întâmpinarea fermierilor și a consumatorilor. În această Casă de Comerț pe care am înființat-o în 2019, apucase să se facă o rețea de magazine care să se dezvolte în România pentru implementarea unei rețele de complementare a rețelelor comerciale existente, în așa fel încât să existe o alternativă de aprovizionare pentru produsele alimentare”, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.
”Știu că Ministrul Agriculturii are această preocupare și trebuie neapărat să pornească întrucât există pe deoparte bani, există structură, există actul normativ pentru a funcționa. Important este să pornească la treabă în așa fel încât să aprovizionăm populația ritmic, cu produse proaspete sau cu produse garantate la un preț convenabil pentru a putea fi o armonie socială în țară”, a continuat fostul ministru al agriculturii.
”În România există, într-adevăr, un culoar de comerț cu o activitate mai redusă din punct de vedere al volumelor, dar din punct de vedere calitativ foarte bun, iar interesele supermarketurilor ce se aprovizionează de pe canalele tradiționale nu există pentru acest culoar de comerț.
Peste tot unde mergem în țară, găsim la poarta țăranului două scaune și o bancă. Pe un scaun stă săracul să aștepte ca să se oprească vreo mașină care să îi ia produsele proaspete din gospodărie, iar pe celălalt sunt produsele expuse la care, folosind o metaforă, și mașinile salivează când văd asemenea produse, de-o calitate excepțională”, a declarat Daea.
Despre avantajele Casei de Comenzi Unirea, Petre Daea menționează pe scurt: ”Se va reduce lanțul de transport și vor dispărea intermediarii, în condițiile în care există în mâna statului această societate cu capital integral de stat, dar realizată pe principiile economiei de piață, care ia produsele de la producător, le garantează din punct de vedere a calității”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu