Potrivit Ordonanței de urgență prin care Guvernul a reglementat condiţiile de vânzare şi ocupare a imobilelor aflate în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat, imobilele vor fi vândute la un preţ cu până la 30% mai mic comparativ cu cel de pornire. Asta în condițiile în care licitaţia se repetă, şi vor fi cedate şi prin negociere la a treia încercare de vânzare, imobilele de peste 50.000 euro putând fi plătite în rate lunare eşalonate până la trei ani cu un avans de 25%.
Din cele peste 700 de proprietăţi care vor fi scoase la vânzare, peste 600 sunt apartamente şi vile situate în Bucureşti, în zone precum Kiseleff, Aviatorilor, Magheru şi Dacia. Pe listă se află şi imobile precum Club Floreasca din Capitală, cu terenul aferent de 16.000 mp; Hotelul Triumf cu terenul aferent de 15.000 mp, dar şi Casa Presei. În documentul publicat de Executiv reiese că RA-APPS intenţionează să vândă prin licitaţie o cotă indiviză de 52% din imobilul Casa Presei, cu teren aferent de 73.892 mp.
Dintre vilele de protocol situate în ţară, vor fi scoase la vânzare proprietăţi precum:
Complexul balnear ‘’Bradul’’ compus din: hotel, restaurant şi bază de tratament cu terenul şi anexele aferente, din Covasna;
Complex hotelier MARA cu teren aferent din Sinaia;
Cabana “Vânătorească” cu terenul aferent din Sinaia;
Vila “Predeal” cu terenul aferent, din Predeal;
Complexul Muntenia din Snagov;
Complex restaurant “Dunărea” împreună cu Hotel şi bar “Dacia” şi terenul aferent construcţiilor, din Neptun-Olimp, jud. Constanţa;
Complex Doina-hotel, restaurant şi teren aferent din Neptun, jud. Constanţa.
Imobil pensiune PALACE cu terenul aferent din Slănic-Moldova, jud.Bacău.
Cum se simplifică procedura de vânzare și plată
Tinerii căsătoriţi, care au fiecare vârsta de pana la 35 de ani, vor putea achita un avans cuprins între 10-25% din preţul de vânzare.
Documentul simplifică procedura de vânzare şi plată a imobilelor RA-APPS, cu argumentul că vânzările efectiv realizate anul trecut sunt net inferioare celor preconizate şi că neadoptarea acestor măsuri propuse va genera efecte negative, concretizate în continuarea şi agravarea procesului de degradare şi chiar distrugere a bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al statului.
Conform documentului, licitaţia deschisă cu strigare pentru vânzarea imobilelor este valabilă dacă a fost prezentată cel puţin o ofertă la nivelul preţului de pornire, iar în cazul în care licitaţia a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, se va organiza o nouă licitaţie, având însă preţul de pornire cu 10% mai mic faţă de cel stabilit, dar nu mai mic decât "valoarea de inventar" a imobilului.
În cazul în care cea de a doua licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, se va organiza o nouă licitaţie, având preţul de pornire cu 20% mai mic faţă de cel stabilit, dar din nou nu mai mic decât "valoarea de inventar" a imobilului.
Dacă cea de-a treia licitaţie a avut loc fără ca vreun ofertant să fi oferit cel puţin preţul de pornire al licitaţiei, imobilul va putea fi vândut "prin negociere", pe baza unei oferte de cumpărare care va putea fi mai mică cu 30% decât preţul stabilit, dar nu mai mică decât valoarea de inventar a imobilului.
În acelaşi timp, imobilul - construcţie şi/sau teren - al cărui preţ depăşeşte suma de 50.000 euro,va putea fi vândut cu plata în rate lunare, eşalonate pe 1-3 ani, fără termen de graţie, şi cu un avans de minimum 25% din preţul de vânzare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News