H.D. Hartmann a analizat motivele pentru care premierul României, Marcel Ciolacu, a vizitat Germania.
„Legat de vizita lui Ciolacu în Germania sunt două lucruri pe care eu le-am observat. Ciolacu s-a dus acolo economic, în primul rând, iar acolo sunt convins că niște rezultate va avea și, în al doilea rând, s-a dus pentru stabilizare. Ciolacu trebuie să discute cu hegemonul economic al Europei. Germania este puterea numărul unu în Europa, că ne place sau nu. A dat-o și pe șefa de la Uniunea Europeană, tot încearcă să dea acum secretarul general al NATO. Datorită Germaniei, atenție, Ben Wallace (secretarul de stat britanic al apărării) nu a fost aprobat. S-a dus premierul britanic la Washington să facă lobby pentru ca Ben Wallace să devină secretar general al NATO. Domnul Biden a zis că nu”, a fost analiza lui H.D. Hartmann.
Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, că a convenit cu cancelarul german, Olaf Scholz, demararea unor discuţii interguvernamentale care să conducă la elaborarea unui plan comun de acţiune pe subiecte de interes strategic.
"Ne propunem demararea unor discuţii între cele două Guverne în vedere setării unui plan de acţiune comun pe subiecte de interes strategic şi a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate. Ridicarea la un nivel strategic a relaţiilor noastre diplomatice reprezintă un moment important pentru cooperarea noastră bilaterală. Vom putea astfel să dezvoltăm şi mai mult legăturile dintre România şi Germania în toate domeniile de interes comun. Doresc să mulţumesc cancelarului Scholz pentru sprijinul oferit acestui demers", a declarat Ciolacu.
Premierul a mai spus că pe agenda discuţiilor s-au aflat mai multe teme importante, atât la nivel bilateral, cât şi la nivel european.
"Am discutat despre cooperarea economică şi despre cum putem dezvolta împreună, atât zona comercială, cât şi componenta investiţională, folosind inclusiv resursele europene. (...) "Există, însă, un potenţial enorm de dezvoltare între cele două ţări şi am identificat noi modalităţi în care putem să lucrăm împreună pentru a acoperi noi pieţe. Spre exemplu, două direcţii importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucţie a Ucrainei sau sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova. În acest context, doresc să reiterez susţinerea noastră deplină pentru Ucraina în aceste momente dificile. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot sprijinul necesar şi salut eforturile făcute de Guvernul din Germania cu care lucrăm foarte bine pe această zonă. Subliniez susţinerea noastră pentru începerea în cel mai scurt timp a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova", a transmis Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News