Consilierii președintelui SUA Donald Trump i-au prezentat acestuia un document identic cu cel creat de un lobbyist de top din Washington pentru gigantul cloud-computing Oracle, Kenneth Glueck, care prezintă faptul că concurentul Amazon este nu numai un concurent favorizat pentru un contract major cu armata americană, dar că și o "conspirație" orchestrată de Jeff Bezos poate fi substanțiată, a informat CNN sâmbătă.
Potrivit CNN, documentul de numai o pagină este rezultatul unei dispute în cadrul proiectului JEDI (Joint Enterprise Infrastructure Defense), o inițiativă de 10 ani în domeniul cloud computing, care nu a fost încă finalizată. Aceast document sugerează că Amazon a devenit unul dintre cei doi finaliști în procesul de licitare (alături de Microsoft) din cauza corupției și a unei rețele de sprijinitori din cadrul Departamentului de Apărare al SUA. Nu este clar cum s-a intrat în Casa Albă, deși Oracle a făcut eforturi pentru a menține legături strânse cu oficialii Trump. CNN a scris că documentul conține o schemă intitulată "O conspirație pentru a crea un monopol de zece ani pentru cloud computin la DOD" și oferă o reprezentare vizuală a analizei pe care Oracle o susține de luni de zile - că o rețea de persoane din interiorul și din afara Departamentului Apărării ung roțile pentru Amazon pentru a câștiga un contract de cloud computing cunoscut sub numele de Joint Enterprise Infrastructură de Apărare (JEDI). Oferta proprie a Oracle nu a ajuns în faza finală.
Diagrama menționată vorbește despre existența unelei rețele de legături profesionale și personale între actuali și fosti angajați din Pentagon și corporația Amazon. În versiunea pregătită pentru Trump principalele personaje sun foștii secretari de apărare Ash Carter (prezentat alături de președintele Obama) și Jim Mattis. Deși documentul nu aduce acuzații directe la adresa Amazon, CNN susține ca acesta prezintă însă elemente discutabile și care provoacă iritare la sediul principal al colosului multinațional.
Oracle a contestat în mod agresiv ceea ce consideră că este o nedreptate prejudecată pro-Amazon în procesul de contractare a JEDI în instanță, precum și a afirmat că Amazon a eliminat calea pentru statutul său de front-runner, parțial prin oferirea unui ofițer al Departamentului Apărării un loc de muncă în timp ce era implicat în evaluarea posibilelor furnizori JEDI. În plus, potrivit CNN, Oracle a încercat să organizeze o întâlnire între secretarul de apărare Mattis și Bezos în 2017 și fosta companie Amazon Web Services de către unul dintre consilierii săi, Sally Donnelly, într-o lumină suspectă.
După cum a remarcat CNN, în cadrul unei "investigații interne a Pentagonului" și al unei proceduri judiciare, nu s-a constatat o reală legătură dintre cei prezentați în document. Două surse la Pentagon au negat publoc la CNN că a avut vreun fel de implicare în modelarea JEDI. Cu toate acestea, povestea a luat o turnură și mai interesantă, căci printr-o hotărâre de vineri, un judecător federal a constatat că Pentagonul a folosit o "justificare legală defectuoasă" pentru a acorda contractul unui singur vânzător, potrivit Federal News Network, deși i se va permite să procedeze dacă nu există apel. Deși judecătorul nu a recunoscut legitimitatea pretențiilor Oracle, faptul că cei din Casa Albă au dorit să îl informeze pe Donald Trump de situația unuia dintre cele mai importante proecte de modernizare din Pentagon reflectă lupta acerbă care se duce între marii actori economici americani pentru bugetele publice.
Din analizele interne, Pentagonul a recunoscut că au fost găsite încălcări etice, dar a spus că nu are impact JEDI. Purtătorul de cuvânt al Elissa Smith, a declarat că o investigație internă privind conflictele de interese a determinat că nu a existat un "impact negativ" asupra procesului de achiziție al JEDI. Cu toate acestea, Smith a declarat că încălcările etice potențiale (și nespecificate) descoperite de anchetă au fost adresate inspectorului general al Pentagonului.
Interesant este că întreaga dispută are la baza conflictul mai mult decît public intre Trump și Bezos (patronul Amazon). Bezos s-a raliat de la bun început partidei anti Trump, fiind unul dintre finanțatorii principali a multor campanii progresiste în timpul prezidențialelor din 2016. Mai mult CNN, al cărui patron este Amazon, duce o luptă permanentă contra lui Donald Trump.
În ultimele săptămâni, ceea ce a fost văzut ca o afacere aproape sigur de a fi încheiată de către Amazon a devenit brusc nesigură. Așa cum sublinia si agenția Bloomberg, câțiva membri ai Congresului au început să anunțe îndoielile lor asupra corectitudinii precesului de selecție a finaliștilor. Între timp, Trump a citat plângeri din partea Oracle și Microsoft despre probabilitatea ca Amazon să fie selectat ca beneficiar al contractului mamut cu Pentagon. Interesant cum, în SUA, interesele economice, sunt public și extrem de dinamic apărate, fără ca cineva să fie acuzat de trafic de influență. Acolo, lupta pentru bugetele publice este cu adevărat competitivă. Și politicienii au voie să favorizeze un consorțiu sau altul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu