H. D. Hartmann explică, la Geostrategica, de unde va veni pericolul în următoarele decenii.
În discuția sa cu Tudor Curtifan, în cadrul emisiunii Geostrategica, H. D. Hartmann remarcă importanța crescândă a amenințării chineze.
”Pentru moment, avem două amenințări. Este clar, cea rusească, foarte vizibilă prin agresiunea Rusiei în Ucraina. Bineînțeles, pentru că trebuie să existe NATO și peste 20 de ani, ne pregătim în viitor să creionăm amenințarea chineză, care este cu adevărat o amenințare, dar nu pentru Europa, ci pentru hegemonia SUA din Sud-Estul Asiei”, arată analistul.
Pe de altă parte, China este de așteptat că va fi, alături de Statele Unite, cel mai important actor la nivel planetar, în următoarele decenii, fapt subliniat și de Tudor Curtifan.
”În următoarele decenii, este categoric că vor conta SUA și China. Rusia, cu toată agresivitatea ei de secol 19, este un pitic economic față de China și SUA”, este de părere jurnalistul DefenseRomania.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre închiderea de către Federația Rusă a conductei caspice:
"În condițiile în care conducta caspică, cea care ne aducea nouă petrolul la Petromidia, a fost închisă prin ordin judecătoresc, mă și mir că rușii au mai folosit legea, pe teritoriul Rusiei va fi o problemă. Această țeavă are 1.150 de kilometri lungime, este a doua cea mai importantă conductă de petrol pentru Europa, iar Petromidia există pentru că a existat această conductă. Petromidia este al treilea plătitor de taxe la bugetul național.
Rușii au avut o problemă de deversare petrolieră anul trecut, care a generat o mare problemă ecologică, procuratura rusă dintr-odată s-a autosesizat, au trimis în judecată, iar judecătorul a ordonat astăzi închiderea, pentru inspecții tehnice, a acestei conducte. Lipsirea de petrol a Petromidiei înseamnă lipsa benzinei, a motorinei și a tuturor derivatelor petrochimice și, practic, închiderea Petromidiei. Iată o problemă și mai importantă! Lăsând pe cea a gazului și a energiei electrice, ne trezim că benzina va fi mai scumpă ca aurul, pentru că dacă Petromidia nu lucrează, nu are cine să regleze prețul benzinei și devine raritate“, a precizat, la DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann.
”Avem două probleme pe Marea Neagră care sunt produsul acestei agresiuni rusești asupra Ucrainei: blocajul comercial (instituit de Rusia n.r.) și ...
Citește mai departe pe Radio DCNews.
Între timp, situația din Ucraina rămâne pe muchie de cuțit.
Locuitorii din Hersonul ocupat raportează explozii în regiune, fiind informații încă neconfirmate din terțe surse că a fost detonat un depozit de muniție rusesc în Chornobayivka.
Armata rusă operează într-un ritm rapid: au creat așa-numitul „Guvern al regiunii Herson” și se pregătesc să organizeze un așa-zis „referendum”.
Autoritățile de ocupație numesc colaboratori în funcții de conducere în orașe și sate, încercând să rubla în regiunea Herson și să preia controlul asupra tuturor întreprinderilor și organizațiilor, scrie suspilne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu