Hackerul român căutat în SUA pentru dezvoltarea și răspândirea virusului 'Gozi', care a infectat peste un milion de computere, inclusiv de la NASA, a fost arestat în Columbia.
Hackerul român Mihai Ionuț Păunescu a fost arestat în Columbia. El era căutat în Statele Unite ale Americii pentru dezvoltarea și răspândirea virusului 'Gozi', care a infectat peste un milion de computere, în perioada 2007-2012, scrie Finance Columbia.
Printre victimele sale s-au numărat atât persoane fizice, corporații, cât și computere ale NASA.
Poreclit 'Virus', Mihai Ionuț Păunescu se confruntă cu acuzații de intruziune computerizată și fraudă bancară în New York. Procurorii susțin că românul era parte a unui cerc de infractori care a dezvoltat și răspândit virusul 'Gozi', dar și alte forme de malware folosite la furtul banilor din conturile bancare, conform ABC.
'Gozi' a infectat calculatoare din opt țări, inclusiv Statele Unite, Germania, Finlanda și Regatul Unit al Marii Britanii.
Un act de acuzare depus la Curtea Districtuală de Sud din New York arată că virusul 'Gozi' se afla prin documente PDF și, când intra într-un computer, fura parolele conturilor bancare. Infractorii cibernetici au reușit astfel să fure 'zeci de milioane de dolari' de la victime.
Românul ar fi proiectat sisteme de găzduire care îi ajutau pe infractorii cibernetici să împartă fișierele de viruși fără să fie detectați.
'Gozi' era închiriat infractorilor cibernetici pentru 500 de dolari americani pe săptămână.
În urmă cu cinci ani, Nikita Kuzmin, alt creator al virusului, a fost condamnat la 37 de luni de închisoare și amendat cu 7 milioane de dolari în urma unei înțelegeri. De asemenea, un programator leton, extrădat în SUA, care a ajutat la proiectarea virusului, a primit 21 de luni de închisoare.
VEZI ȘI: Cum a făcut un român hacker 2 milioane de dolari în pandemie
Un hacker din Iași a reușit să fure criptomonede în valoare de 620.000 de dolari, de la o companie din Insulele Cayman.
”Fondurile au fost transferate succesiv în mai multe adrese și portofele virtuale de criptomonede, în vederea ascunderii identității persoanei din spatele atacului, fiind astfel sustrase criptomonede în valoare totală de 620.000 de dolari.
Ulterior, criptomonedele au fost virate către mai multe adrese virtuale și direcționate către diferiți comercianți de monede virtuale, în vederea valorificării”, preciza DIICOT.
Bărbatul retrăgea sume mai mici de 10.000 de lei ca să nu fie nevoit să prezinte un document de identitate. (Citește mai mult AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News