Hackeri ruși spionează România

Hacker
Hacker

Instituții și companii din țara noastră au fost spionate de către hacker vorbitori de limba rusă, lucru constatat de Bitdefender într-un studiu pe care l-a realizat în colaborare cu seviciile secrete. În astfel de situaţii nimeni nu se avântă să spună că hackerii sunt în slujba autorităţilor din Rusia. Totuşi informaţiile pe care le fură sau încearcă să le fure au în mare parte o valoare strategică şi nu una comercială, informează Digi24.

APT28 și Sofacy sunt doar două dintre numele unui grup de spioni cibernetici din spatele unor atacuri complexe dar discrete, ce s-au desfășurat în ultimii 10 ani. Producătorul de antiviruși, în colaborare cu serviciile secrete, a aflat că membrii acestui grup de hackeri de limbă rusă. Printre țintele lor s-au numărat instituții guvernamentale din România, dar și companii de importanță strategică din România, Ucraina și Germania.

După evenimente internaționale majore, activitatea hackerilor a fost mai intensă. De exemplu, tratativele de pace dintre rebelii pro-ruși și forșele guvernamentale din Ucraina. Hackerii au colectat date și informații legate de teme sensibile pentru Rusia, conform Bitdefender. Totuși, nimeni nu poate ști cu adevărat care e relația dintre grupul de spioni și autoritățile de la Moscova.

Studiul companiei româneşti de securitate cibernetică spune că descoperirile făcute în cazul grupului Sofacy sprijină ipoteza că statele care deţin capacităţi tehnologice avansate sunt liderii unui nou val al spionajului cibernetic bazat pe software periculos. Hackerii s-au folosit de viruși informatici și troieni infiltrați în calculatoarele instituțiilor publice și ale companiilor europene.

Un studiu realizat de un producător rus de programe antivirus, Kaspersky, spune că hackerii grupului Sofacy au dezvoltat inclusiv unelte prin care fură informații din reșele informatice închise, care nu sunt conectate la internet.

În acest an, activitatea grupului de hackeri a fost de 10 ori mai mare decât în mod normal, spun cei de la Kaspersky.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel