Hackerii iranieni au lovit o țară NATO: ”Un act de agresiune iraniană împotriva NATO”

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

După atacul hackerilor Chinei asupra Taiwanului, declanșat ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi pe insulă, a fost descoperită o altă amenințare cibernetică împotriva unei țări aliate a SUA. Aparent, de fapt, hackerii iranieni au atacat o țară membră NATO, în ceea ce se numește o ”escaladare îngrijorătoare”.

Țara afectată de această datăde atacurile hackerilor este Albania, ale cărei site-uri web guvernamentale și instituționale au fost blocate la jumătatea lunii iulie timp de câteva ore, înainte de a reveni online fără alte explicații din capitala Tirana.

Potrivit observatorilor internaționali, cel puțin inițial, atacul a fost efectuat de Rusia ca o ripostă pentru sprijinul albanez pentru NATO și Ucraina, dar se pare că lucrurile ar fi altfel.

O cercetare efectuată de Agenția de Informații Cibernetice Mandiant explică însă că Iranul, și nu Rusia, ar fi în spatele atacului. Probabil, atacul a fost efectuat pentru că autoritățile de la Tirana ar fi decis să amâne summitul internațional ”World Summit of Free Iran”, care ar fi trebuit să aibă loc între 23 și 24 iulie, de teamă prezența unor elemente legate de terorismul islamic în rândul vorbitorilor și participanții la eveniment.

Aparent, atacul ar fi folosit Ransomware: tipul de Ransomware folosit ar fi  fost foarte asemănător cel folosit în trecut de hackerii iranieni, ceea ce i-a convins pe cei de la Agenția de Informații Cibernetice, Mandiant, că în spatele atacului nu ar exista Kremlinul, ci Teheranul.

Vicepreședintele de Informații al lui Mandiant, John Hultquist, a explicat că ”acesta este un act de agresiune iraniană împotriva NATO, de care trebuie să ținem cont. Spionajul iranian are loc în toată lumea, dar în acest caz nu vorbim doar de spionaj: este a fost un atac distructiv care a afectat viețile a milioane de albanezi, a căror țară face parte din NATO”, potrivit Tech.

Citește și: 

Atac informatic în Albania. Toate site-urile de internet guvernamentale au fost închise

Toate serviciile publice online şi toate site-urile de internet guvernamentale din Albania au fost închise duminică, în urma unui atac informatic sincronizat din afara ţării, a anunţat Agenţia Naţională Albaneză pentru Societatea Informaţională (AKSHI) printr-un comunicat preluat de Xinhua.

"Pentru a face faţă acestor lovituri fără precedent şi periculoase, am fost obligaţi să închidem sistemele guvernamental până la neutralizarea atacurilor inamicului", a arătat AKSHI, potrivit Agerpres.

Potrivit acestei agenţii, printre site-urile închise sunt cel al cabinetului premierului, cel al parlamentului, precum şi portalul e-Albania, folosit de toţi cetăţenii şi străinii din ţară pentru accesul la serviciile publice.

AKSHI colaborează cu echipe ale Microsoft, Jones Group International şi ale companiilor albaneze din domeniul tehnologiei informaţiei pentru a împiedica atacatorii să producă daune sistemelor sau să le compromită.

Din 1 mai, majoritatea oficiilor de stare civilă din Albania au fost închise, iar documentele eliberate anterior de acestea se obţin acum prin portalul guvernamental e-Albania.

Premieră: Directorul Agenției Naționale de Securitate a confirmat că SUA desfășoară operațiuni ofensive de hacking

Hackerii militari americani desfășoară operațiuni ofensive în sprijinul Ucrainei, spune șeful Comandamentului Cibernetic, conform unui articol publicat de Sky News. 

Generalul Nakasone a confirmat pentru prima dată că SUA desfășoară operațiuni ofensive de hacking în sprijinul Ucrainei ca răspuns la invazia rusă. El a declarat: ”Am desfășurat o serie de operațiuni pe întregul spectru; operațiuni ofensive, defensive și de informare”. Generalul nu a detaliat activitățile, dar a explicat cum acestea au fost legale, desfășurate cu o supraveghere civilă completă a armatei și prin politica hotărâtă de către Departamentul Apărării.

Într-un interviu exclusiv acordat sursei mai sus menționate, generalul Paul Nakasone a explicat, de asemenea, modul în care operațiunile permiteau Statelor Unite să caute hackerii străini și să le identifice instrumentele înainte ca acestea să fie folosite împotriva Americii.

Vorbind la Tallinn, Estonia, generalul, care este și director al Agenției Naționale de Securitate (NSA), a declarat că este îngrijorat de riscul unui atac cibernetic rusesc care vizează SUA și a spus că operațiunile avansate au fost o modalitate eficientă de a proteja atât America, cât și aliații.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel