Aflați la marginea Carpaţilor, în centrul României, nimeni nu bănuieşte secretul oraşului Râmnicu Vâlcea ai cărui locuitori conduc limuzine şi câştigă mai mulţi bani într-o lună decât majoritatea românilor într-o viaţă, scrie Le Monde.
Francezii de la Le Monde a reluat subiectul hackerilor din Râmnicu Vâlcea şi au aflat de la Mark Gitenstein, fostul ambasador american la București, că aceştia au sustras, anul trecut, un miliard de dolari din conturi americane.
Cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea este denumit de francezi "Centrul mondial al criminalității informatice”.
"Mașini luxoase sunt parcate în jurul blocurilor construite în anii comunismului. La volan, tineri de 20-30 de ani. Bine ați venit în Hackerville, centrul global al hackerilor, capitala pirateriei online. Cumpărători pe internet din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și, în special, America, au devenit victime ale rețelei de hackeri români”, scrie Le Monde.
Jurnaliștii de la Le Monde au reușit să vorbească cu unul dintre hackeri care a declarat: "Este mai uşor cu americanii, ei îşi cumpără până şi pâinea online, fac totul pe internet. Păcălesc patru sau cinci utilizatori pe săptămână, ceea că mă face, cu câteva mii sau chiar sute de mii de dolari mai bogat."
Puterea hackerilor români constă în faptul că, spre deosebire de cei din alte țări, lucrează în echipă, constată Le Monde. Fenomenul a început în 1996 și, până în anul 2003, când România a adoptat o lege împotriva criminalității informatice, hackerii au operat nestingheriți.
Peste 600 de poliţişti români au fost antrenaţi de trupe speciale FBI pentru a lupta împotriva criminalităţii pe Internet. În 2011 poliţiştii români au avut peste 1.000 de astfel de cazuri, în care au arestat peste 500 de cybercriminali. Doar 150 au fost aduși în faţa justiţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News