Biroul de Presă al Guvernului a anunţat, astăzi, un atac cibernetic asupra mai multor site-uri guvernamentale, care, ulterior, a fost revendicat de Killnet, o grupare rusă de hackeri. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația.
Publicitate
"Cum vedeţi această revendicare a hackerilor prorușii? Fac şi o confuzie în acel comunicat pe care îl dau, spun ca preşedinte al Senatului este Ciolacu. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a spus că "suntem pregătiţi să livrăm armament Ucrainei. Este nevoie de cadru legal şi de o decizie politică". Florin Cîțu, când s-a dus în Kiev, a spus că "trebuie să susţinem mai mult Ucraina, chiar şi cu arme". Cât de sensibile sunt astfel de declaraţii?", a fost întrebat analistul politic Bogdan Chirieac de jurnalista Gina Vacariu, la Antena 3.
"Politicienii români - România fiind stat NATO şi UE şi fiind implicată indirect în susţinerea Ucrainei în fața războiului de agresiune comis de Rusia - pot să spună orice. Nu faci declaraţii în funcţie de ce vor hackerii de la Moscova. Că sunt praf la informaţii... sunt, că aşa au intrat şi în Ucraina şi această aventură va conduce, până la urmă, la prăbuşirea Federaţiei Ruse. Au încurcat tanda cu manda, ca să spunem aşa. Totuşi, România este ţară din asta de cyber security, asigură securitatea cibernetică a Ucrainei. Cum au intrat hackerii ruşi pe site-urile respectiv? Cum au intrat pe site-ul Ministerului Apărării? Politicienii români pot să facă ce declaraţii vor şi să ia orice decizie în favoarea naţiunii noastre. Nu îmi iau deciziile ca să nu supăr hackerii ruş. Este o prostie!
Dar întrebarea este: atât de slab este site-ul Ministerului Apărării încât hackerii ruşi au intrat în el? Asta este o breşă de securitate pentru care cineva trebuie să răspundă. Bun, România este cumva inexpugnabilă la hackerii ruşi, fiindcă noi nu avem sisteme informatice conectate. Din nefericire, suntem cea mai puţin digitalizată ţară din Uniunea Europeană. Aici, mare lucru nu au ce face ruşii. Dar, altminteri, atacul în sine - s-a pus mereu problema - este un atac asupra tuturor. Este o breşă de securitate. Lumea trebuie să-şi ia seama că IT-ul ăsta este o meserie de vârf în secolul 21 şi problema este că hackerii au reuşit să spargă aceste site-uri, nu ce decizii şi ce declaraţii fac politicienii români. Nu e treaba Rusiei", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu