Mai poate suporta economia românească eventuale creșteri de taxe/introducere de noi taxe?
În contextul în care se vorbește în spațiul public despre faptul că Guvernul are în vedere o scădere a pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, fapt care ar însemna că mai multe mici companii mici și mijlocii să plătească taxe mai mari și că Executivul și-a asumat în fața Comisiei Europene mai multe măsuri, de noi taxe, analistul politic Bogdan Chirieac a comentat, la Realitatea PLUS, în cadrul jurnalului prezentat de Ionela Arcanu, acest subiect, dar și că se vehiculează că este impus de la Bruxelles un asemenea scenariu.
”Nu există așa ceva, privind impunerea de la Bruxelles să se mărească taxele sau să se impună noi taxe. Păi, și desființarea pensiilor speciale era impusă de la Bruxelles și s-a desființat vreo pensie specială? Dimpotrivă, se măresc, din nou, acum, cu majorarea punctului de pensie, cu majorarea salariului minim pe economie. Despre ce vorbim? Eu nu cred că această vacă de muls pentru stat, respectiv economia românească, mai poate suporta noi taxe și impozite. Și așa numărul de falimente, în acest moment, este un record absolut în România. Dacă acum, încă mai este lipsă de forță de muncă în țara noastră, anul viitor va fi exces de șomaj.
Deci, chestiunea asta cu Hai să mai băgăm niște taxe la privat, pe ineficiența statului, nu va ține, pur și simplu. Sper să trăim și să vedem lucru acesta! Nu se mai pot pune alte taxe! Jumătate de milion de microîntreprinderi au fost deja desființate! Ce vor să mai facă? Evaziunea fiscală este pe noi culmi, pentru că omul vrea să supraviețuiască nu are încotro! Riscă pușcăria, altminteri riscă să rămână pe drumuri! Este între foamete cu familia lui și pușcăria lui Boloș, ca să spunem așa! Prin urmare, nu se pot introduce noi taxe. Și așa economia este cumplit lovită de creșterile aberante de taxe și impozite care s-au săvârșit deja. Ce speră dânșii să crească, să facă va produce, la un moment dat, mari manifestări de stradă și se strică tot echilibrul pe care România l-a realizat cu mare greutate în ultimii ani!”, a spus Bogdan Chirieac.
Amintim faptul că Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, a spus recent faptul că România trebuie să îndeplinească criterii de convergenţă foarte clare pentru aderarea la moneda euro și ce presupune acest lucru pentru economie.
”Sunt criterii de convergenţă foarte clare pe care le stabileşte regulamentul Comisiei Europene şi unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Aici va trebui să avem o abordare echilibrată, pentru că suntem şi în perioada în care ne dezvoltăm, în perioada în care implementăm proiectele de investiţii şi atunci nu cred că modelul Bulgariei, în care, să zicem, au îndeplinit criteriile de convergenţă prevăzute de regulamentul Comisiei Europene, cu excepţia celui privitor la inflaţie, dar cu impact asupra investiţiilor, a fost modelul cel mai adecvat. Am spus - şi repet - anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB”, a precizat Marcel Boloş. Vezi continuarea articolului aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu