HALLOWEEN: Istorie și tradiții. De ce Biserica este împotriva sărăbătorii

HALLOWEEN a intrat de câțiva ani și în tradiția unei părți a românilor, mai ales a tinerilor care  în noaptea de 31 octombrie  merg la petreceri, se deghizează în zâne, prinţese sau prinţi, vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete.

Alegeri prezidentiale 2024

HALLOWEEN. Sărbătoarea a fost influenţată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creştini Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor. În anul 835, Biserica Romano-Catolică a transformat ziua de 1 noiembrie într-o sărbătoare creştină, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, "Hallowmas" sau "All Hallows". Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje înfricoşătoare şi colindă din casă în casă, întrebând „Trick or Treat?"(n.r., Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare de genul că dacă nu li se dau dulciuri, persoana colindată va fi victima unei farse.

HALLOWEEN. La origine, sărbătoarea  este  celtică. Vechii celți credeau că la granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo este  în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita.

HALLOWEEN. Tradiţia şi obiceiurile din noaptea de 31 octombrie

HALLOWEEN. Sculptarea dovleacului, acel de "jack-o'-lantern" (n.r., lanterna lui Jack), provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinţilor de modelare a unor felinare din napi sau dovleci pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradiţional de Halloween în Irlanda şi Scoţia, dar imigranţii veniţi în America de Nord au folosit dovleacul. Tradiţia americană de sculptare a dovlecilor este atestată de la 1837 şi a fost asociată iniţial cu vremea recoltei, nefiind specifică Halloweenului decât spre sfârşitul secolului al XIX-lea.

HALLOWEEN. Imaginile specifice Halloweenului provin din obiceiurile naţionale, operele literare de ficţiune gotică şi horror sau din filmele horror clasice, precum Frankenstein şi Mumia. Elemente ale toamnei, cum ar fi dovlecii, cocenii de porumb şi sperietorile de ciori sunt şi ele omniprezente în casele tuturor celor care celebrează Halloweenul.

HALLOWEEN. Printre alte imagini de Halloween se numără temele morţii, răului şi ocultului, sau monştrii legendari.
Culorile tradiţionale ale sărbătorii sunt negru şi portocaliu.
Chiar dacă nu este considerată o sărbătoare tradiţională, cu entuziasm şi mult zel este foarte populară în rândul copiilor din Germania şi Mexic. Aceştia aşteaptă 31 octombrie întreg anul pentru a strânge dulciuri şi pentru a se îmbrăca în costumele special create.

De Halloween sau "Mischef Night" în unele părţi ale Regatului Unit oamenii obişnuiesc să îşi scoată uşile din balamale. Legenda spune că pentru a fi feriţi de spiritele rele uşa ar trebui aruncată într-un iaz.

HALLOWEEN. De ce Patriarhia Română condamnă sărbătoarea

Patriarhia Română afirmă că prin organizarea sărbătorilor de Halloween elevii sunt invitaţi şi chiar îndemnaţi la practici oculte şi la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent.

HALLOWEEN. "Patriarhia Română împărtăşeşte îngrijorarea a numeroşi părinţi, elevi şi profesori din întreaga ţară faţă de organizarea în tot mai multe instituţii publice de învăţământ din România (de la grădiniţe până la liceu), a unor serbări de Halloween, o tradiţie care îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească", se preciza într-un  comunicat al  Patriarhiei anii trecuți.

HALLOWEEN. "Deşi specialiştii avertizează asupra creşterii violenţei în societate şi agresivităţii tinerei generaţii în special, iar mass-media relatează tot mai multe cazuri de acest gen în şcoli, paradoxal sunt încurajate tocmai activităţile cu efecte negative asupra formării şi educaţiei copiilor şi tinerilor, uneori chiar incluse în programul de învăţământ extracurricular. Familia, Şcoala şi Biserica trebuie să conlucreze pentru formarea şi educarea generaţiilor viitoare în spiritul valorilor autentice din societate, prin cultivarea şi încurajarea cunoaşterii culturii şi tradiţiilor româneşti, a stimulării creativităţii şi iubirii de frumos, a discernământului între bine şi rău, adevăr şi minciună, dreptate şi nedreptate", mai preciza  Patriarhia Română.

HALLOWEEN. De asemenea, Biserica Catolică critică această sărbvătoare, arătând că aceasta nu este străină de practici sataniste" şi că are o influenţă negativă asupra copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel