Halloween în bănci, cu mascații de la DIICOT

Adrian Vasilescu, the mother and father of...ăăă, tuturor purtătorilor de cuvânt, este prea hârșit ca să se lase păcălit de Soviani sau Rareș Bogdan. Dezbatere încinsă în platou: sunt în pericol băncile românești, măcar din punctul de vedere al imaginii, după ce mascații au dat năvală în câteva sucursale?

Fin diplomat, Vasilescu amintește că și în occident au dat țepe băncilor persoane din interiorul sistemului, dar anchetele s-au derulat în liniște, fără publicitate. Abia când au fost finalizate cercetările, presa a primit un comunicat.Tocmai ca să nu se producă panică.

Discuția depășește acest punct, fără concluzii. Cert este că, la o zi după declanșarea scandalului, nu a dat nimeni năvală la bănci să-și retragă banii. O fi de bine, o fi de rău? De bine ar putea fi reacția rapidă a ”anticorpilor”, cum îi numea Soviani. În cazul Barrings, de pildă, un broker din Asia a prăduit miliarde până să se prindă șefii lui din Anglia, cea ce a dus la falimentul băncii. Uite că la noi banca a sesizat ”organele”  înainte ca pagubele să devină insuportabile pentru instituție.

De rău este că nu putem încă spune că românii au încredere în bănci. Mai degrabă, lipsa reacțiilor pare a fi rezultatul apatiei. După ce au plimbat banii prin trei-patru bănci, de teama falimentelor, în anii 90, românii nu mai reacționează la șocuri.

Comentatorii politici vor spune că e o petardă ca să ascundă scandalul Vișan sau cine știe ce altă manevră electorală. Probabil, procurorii vor invoca zeci de articole de lege care îi obligă să descindă cu mascații în bănci, la ore de maximă audiență. Totuși, dacă în cazul spionului din Gara de Nord s-a putut face o reținere fără presă, rămâne întrebarea de ce nu au fost luați bancherii la audieri fără tam-tam?

Pe de altă parte, mă sperie lipsa de ”profesionalism” a celor acuzați de DIICOT. Din informațiile transmise public până acum, nu înțeleg cum sperau să scape nedescoperiți. Unii care își trag un ciorap pe față și merg la hold up înarmați cu pistoale de jucărie mai au o șansă. Poate nu-i recunoaște nimeni, dacă reușesc să fugă până sosește poliția. Dar să-ți dai ție însuți credit pe buletinul altuia, care se va trezi cu portăreii la ușă, și să speri că nu se va plânge...Dacă atât i-a dus capul la furat, cât de buni or fi ca investitori, bancherii noștri?

 Pe de altă parte, dacă gruparea avea acces la credite atât de ușor și relații cât cuprinde, de ce dracului nu a pus pe picioare o afacere corectă, care să îi aducă profit curat, așa cum încearcă să facă mii de IMM-uri care nu pot obține bani împrumut decât de la cămătari?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel