Hamas amenință că va ucide civilii luați captivi dacă Israelul va riposta fără avertisment

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Aripa armată a Hamas a declarat luni că va începe să execute civilii captivi în schimbul oricărui nou bombardament israelian asupra caselor civile, fără avertisment prealabil, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al armatei Hamas, Abu Obaida, a declarat că a acționat în conformitate cu instrucțiunile islamice, ținând captivii israelieni în siguranță și sănătoși. Cu toate acestea, pe rețelele de socializare apar imagini terifiante cu violuri și bătăi asupra civililor luați ostatici. 

El a condamnat Israelul pentru că intensifică crimele asupra civililor din Fâșia Gaza, menționând o serie de bombardamente fără avertisment.

Și secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat, luni, că este „profund tulburat” de anunțul potrivit căruia Israelul va iniția un asediu complet al Fâșiei Gaza, în urma atacului grupării islamiste palestiniene Hamas din weekend, transmite Reuters.

Printre scenariile posibile, dacă nu chiar probabile ale războiului în Israel, figurează un asalt terestru în Fâşia Gaza, ceea ce reprezintă o perspectivă înfricoşătoare de lupte în centrul unui oraş cu o densitate extremă a populaţiei, în tuneluri subterane şi în prezenţa ostaticilor, în cea mai mare parte israelieni, comentează luni France Presse într-o amplă analiză.

Israelul a ordonat luni sistarea 'imediată' a aprovizionării cu apă a Fâşiei Gaza în cadrul unui 'asediu total' al teritoriului controlat de Hamas. Urmarea pare scrisă: 'Israelul va lansa cea mai mare operaţiune combinată (aeriană/terestră/maritimă/spaţială) din istorie în Fâşia Gaza', susţine pe X (ex-Twitter) John Spencer, expert la Modern War Institute al Academiei americane West Point.

'Loviturile vor viza mai întâi centrele de comandă ale Hamas şi trupele sale, tirurile vor veni din toate părţile. În paralel, armata se va pregăti să intre în Gaza', anticipează la rândul său Alexandre Grinberg de la Institutul pentru securitate şi strategie din Ierusalim (JISS). Or, gherila urbană impune lupte corp la corp, cu vizibilitate redusă, capcane multiple, făcând dificilă deosebirea între civili şi militari, iar blindatele - aproape inutilizabile.

Andrew Galer, fost ofiţer britanic în prezent analist pentru societatea de informaţii privată Jane's, descrie un 'câmp de luptă de 360 de grade unde ameninţarea este peste tot', de la canalizare la acoperişuri, subsoluri şi tavane false. Securizarea fiecărei clădiri, potenţială capcană, înseamnă mobilizarea geniştilor, desfăşurarea de scări, frânghii şi explozibili 'şi totul posibil sub tiruri', eventual în întuneric, explică el. 'Există riscuri inerente de tiruri fratricide' legate de dispersarea şi mobilitatea combatanţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel