Hamas este așteptat să elibereze 33 de ostatici în prima fază a unui acord de încetare a focului care se află în stadiul final de negociere la Doha, au declarat doi oficiali israelieni. Acesta este primul semn pozitiv după luni de conflict, sugerând că un armistițiu în războiul dintre Israel și Hamas ar putea fi aproape.
Oficialii și-au exprimat un optimism prudent că în curând ar putea fi anunțat un acord care să pună capăt celor 15 luni de lupte ce au destabilizat Orientul Mijlociu și au devastat Gaza, să permită mai mult ajutor umanitar pentru enclava palestiniană asediată și să asigure întoarcerea acasă a zeci de ostatici deținuți de Hamas după atacul asupra Israelului din 7 octombrie 2023.
Hamas și aliații săi încă dețin 94 dintre cei 251 de ostatici luați din Israel, dintre care cel puțin 34 sunt decedați, conform guvernului israelian.
Israelul consideră că majoritatea celor 33 de ostatici care urmează să fie eliberați în prima fază a acordului sunt în viață, a declarat un oficial israelian de rang înalt luni, dar este probabil ca printre cei eliberați să se afle și trupuri ale captivilor decedați. Prima fază ar urma să se desfășoare pe durata unui armistițiu inițial de 42 de zile.
Oficialul israelian a spus că părțile implicate par să fie aproape de un acord și că Israelul este pregătit să-l implementeze imediat ce acesta va fi semnat.
Președintele SUA, Joe Biden, a exprimat un optimism similar într-un discurs susținut luni despre politica externă, afirmând că Statele Unite „fac presiuni mari pentru a finaliza acest lucru”.
„Acordul pe care l-am structurat ar elibera ostaticii, ar opri luptele, ar asigura securitatea Israelului și ne-ar permite să intensificăm semnificativ asistența umanitară pentru palestinienii care au suferit teribil în acest război pe care Hamas l-a început. Au trecut prin iad”, a spus Biden.
Între timp, președintele ales Donald Trump a declarat pentru Newsmax că, din câte înțelege, „s-a ajuns la o înțelegere verbală și acum finalizează detaliile.” Viitorul său emisar special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a afirmat anterior că a colaborat cu oficialii administrației Biden în timpul negocierilor și speră să se ajungă la un acord de încetare temporară a focului înainte de inaugurarea lui Trump, programată pentru luni.
Un diplomat apropiat negocierilor a declarat pentru CNN că o ultimă rundă de discuții prin intermediari, pentru a rezolva problemele rămase, este programată să aibă loc marți la Doha. În aceeași zi, unele familii ale ostaticilor au fost invitate să se întâlnească cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, conform Forumului Familiilor Ostaticilor și Dispăruților.
Qadura Fares, șeful Comisiei Palestiniene pentru Deținuți și Foști Deținuți, a declarat luni pentru CNN că va călători la Doha pentru a consilia negociatorii cu privire la lista de deținuți care urmează să fie eliberați „în cazul în care acordul se concretizează.”
Eliberarea celor 33 de ostatici ar reprezenta prima fază a acordului care urmează să fie finalizat. Negocierile pentru a ajunge la a doua fază – care are ca scop încheierea războiului – ar începe în a 16-a zi de la implementarea acordului.
Conform celor mai recente propuneri, forțele israeliene ar menține o prezență de-a lungul Coridorului Philadelphi – o fâșie îngustă de teren de-a lungul graniței Egipt-Gaza – pe durata primei faze a acordului, au declarat oficialii. Prezența trupelor israeliene în această zonă a fost anterior un obstacol în calea unui potențial acord în septembrie, în timpul ultimei runde de negocieri.
Israelul ar menține, de asemenea, o zonă tampon în interiorul Gazei, de-a lungul graniței cu Israelul, potrivit oficialului, fără a specifica lățimea acestei zone – un alt subiect disputat în negocieri. Un oficial Hamas a declarat anterior pentru CNN că grupul dorește ca zona tampon să revină la dimensiunile anterioare datei de 7 octombrie, adică 300-500 de metri de linia de graniță, în timp ce Israelul cere o zonă de 2.000 de metri.
Rezidenții din nordul Gazei ar avea permisiunea să se întoarcă în nordul fâșiei, însă un oficial israelian a declarat că vor fi implementate anumite „aranjamente de securitate” nespecificate.
Prizonierii palestinieni considerați responsabili pentru uciderea unor cetățeni israelieni nu vor fi eliberați în Cisiordania, a adăugat oficialul, ci mai degrabă în Fâșia Gaza sau în alte țări, în urma unor acorduri cu state străine.
CNN a solicitat un comentariu din partea Hamas.
Un oficial israelian de rang înalt a declarat luni reporterilor că un „progres semnificativ” în discuții a avut loc târziu, duminică noaptea, în timpul întâlnirii directorului agenției israeliene de informații Mossad, David Barnea, cu mediatorii din Doha, Qatar.
„Există discuții despre un acord în viitorul apropiat – este imposibil de spus dacă este vorba de câteva ore sau zile,” a declarat oficialul.
Acesta a adăugat că Israel este pregătit să implementeze rapid acordul, însă acesta trebuie mai întâi să fie aprobat de cabinetul de securitate și de cabinetul guvernamental complet. De asemenea, guvernul trebuie să acorde timp nemulțumiților acordului pentru a depune contestații la Curtea Supremă.
„Suntem mai aproape ca niciodată de un acord, dar mediatorii din Doha încă așteaptă răspunsuri oficiale din partea ambelor părți,” a spus un oficial arab la curent cu discuțiile.
Vorbind pentru CNN luni, fostul oficial israelian de informații Avi Melamed a avertizat că, chiar dacă s-ar ajunge la un acord, prezența continuă a armatei israeliene și a Hamasului în Gaza în timpul primei faze a implementării acestuia ar putea risca reaprinderea ostilităților.
„Acea parte este foarte sensibilă deoarece ar putea conține semințele care să ducă – la un moment dat, din orice motiv – la reaprinderea sau escaladarea conflictului în Gaza. Nu înseamnă neapărat că se va întâmpla, dar este ceva ce trebuie să luăm în considerare,” a spus el.
Melamed a explicat că, în prima fază a unui acord, niciuna dintre părți nu va dori să renunțe la avantajele strategice, dar în faza următoare ambele părți ar putea încerca să își epuizeze „toate cărțile de negociere,” inclusiv cele din contextul capacităților militare din Gaza.
Între timp, Forumul pentru Familiile Ostaticilor și Dispăruților a declarat luni că rămâne optimist, dar precaut, în contextul rapoartelor care indică un acord iminent.
„Continuăm să avem încredere în cei care muncesc neobosit pentru a ne aduce pe cei dragi acasă și nu ne vom odihni până când ultimul ostatic nu se va întoarce,” a spus grupul.
Israelul a lansat războiul împotriva Hamasului în Gaza după atacurile din 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de oameni au fost uciși și 250 luați ostatici. De atunci, armata israeliană a ucis cel puțin 46.565 de palestinieni în Gaza, conform Ministerului Sănătății din Palestina - controlat de organizația teroristă. Peste 100.000 au fost răniți, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci