Hamas şi Jihadul Islamic resping categoric propunerea egiptenilor de încetare a focului în Gaza. Nu vor să renunţe la putere

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Reprezentanţii Hamas şi ai Jihadului Islamic resping soluţia propusă de Egipt pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza. Conform egiptenilor, Hamas ar fi trebuit să renunţe la guvernarea Fâşiei Gaza, astfel încât să fie oprite ostilităţile în regiunile. 

Izzat al-Rishq, membru al biroului politic al Hamas, a negat ulterior informaţiile pe surse, afirmând că "nu pot avea loc negocieri fără o oprire complet a agresiunilor". 

"Conducerea Hamas îşi doreşte o oprire completă, nu temporară, a agresiunilor şi a masacrului", a declarat al-Rishq, făcând referire la cei peste 20.000 de palestinieni ucişi în ultimele 11 săptămâni. 

Surse din Egipt spun că atât Hamas, cât şi Jihadul Islamic, care au avut discuţii separate cu mediatori în Cairo, au respins orice concesiune dincolo de eliberarea mai multor ostatici. Egiptul ar fi propus mai mult "o viziune", nu un plan concret, susţinută şi de mediatorii din Qatar, care ar duce la o încetare completă a focului, la eliberarea ostaticilor, şi la o înţelegere mai amplă care ar presupune şi o schimbare a conducerii în Fâşia Gaza. 

Egiptul ar fi propus organizarea de alegeri, oferind asigurări celor din Hamas că membrii săi nu vor fi acuzaţi, însă grupul islamist a respins orice compromisuri. 

"Am transmis oficialilor egipteni că ajutorul pe care îl oferim oamenilor trebuie să continue şi trebuie crescut pentru a ajunge la toată populaţia din nord şi din sud. După ce agresiunea se opreşte şi se oferă ajutor, atunci putem vorbi de schimburi de prizonieri", a declarat un oficial Hamas, citat de Reuters. 

Jihadul Islamic, care are ostatici israelieni în Fâşia Gaza, a susţinut această poziţie. O delegaţie condusă de Ziad al-Nakhala se află acum în Cairo pentru a schimba idei cu oficialii egipteni cu privire la schimburile de prizonieri, însă un oficial din această grupare a transmis că ofensiva militară israeliană trebuie încheiată înainte de orice alte negocieri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel