Hamas: Speranțele lui Biden de încetare a focului până la sfârșitul weekendului sunt "iluzorii"

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Afirmația lui Joe Biden că ar putea exista o iminentă încetare a focului între Israel și Hamas a fost "iluzorie", a declarat un purtător de cuvânt al grupării palestiniene.

Președintele american a declarat că speră ca o încetare a focului să poată fi asigurată până la sfârșitul acestui weekend.

Negociatorii lucrează la un armistițiu de câteva săptămâni între cele două părți, care ar prevedea eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza de către gruparea militantă, în schimbul eliberării de către Israel a sute de prizonieri palestinieni.

Dar Basem Naim a respins comentariul președintelui, declarând pentru Sky News că Hamas nu va accepta un acord fără o încetare absolută a focului.

"Este o iluzie. Declarația a fost făcută poate din cauza afacerilor politice interne din Statele Unite, pentru a elibera o parte din tensiunea din jurul partidelor democratice în anul alegerilor", a spus el. 

"Dar, practic, această declarație nu are nimic de-a face cu realitatea. Până în prezent, nu am primit nicio propunere oficială. Și cred că există încă decalaje între ceea ce solicităm, ceea ce ce cerem și ceea ce este propus de celelalte partide", completează Naim.

Vorbind pentru Lumea cu Yalda Hakim, Naim a declarat că grupul speră să ajungă la un acord până la Ramadan, care este așteptat să înceapă în seara zilei de duminică, 10 martie.

El a refuzat, de asemenea, să răspundă la întrebările privind locul unde se află liderul Hamas Yahya Sinwar, afirmând că grupul are dreptul de a-l proteja.

Naim a declarat că nu este adevărat că palestinienii sunt supărați pe conducerea Hamas pentru că se ascunde în tuneluri, așa cum au declarat civilii din Gaza pentru Sky News, insistând în schimb că majoritatea liderilor de rang înalt se află la suprafață.

Hamas a fost desemnată drept organizație teroristă de către SUA, Marea Britanie și alte țări occidentale.

Discuțiile de proximitate despre o pauză a luptei

În Qatar au loc așa-numitele discuții de proximitate, în cadrul cărora mediatorii se întâlnesc separat cu delegații din ambele părți.

Aceștia discută o propunere de pauză de șase săptămâni a luptelor, care ar include, de asemenea, permisiunea ca sute de camioane să livreze zilnic în Gaza ajutorul de care au nevoie disperată.

Prezența atât a reprezentanților israelieni, cât și a celor ai Hamas sugerează că negocierile sunt mai avansate decât oricând de la începutul lunii februarie, când Israelul a respins o contraofertă a Hamas pentru un armistițiu de patru luni și jumătate.

În public, ambele părți au continuat să adopte poziții îndepărtate cu privire la obiectivele finale ale unui armistițiu, în timp ce se învinuiau reciproc pentru întârzierea negocierilor.

Israelul afirmă că va accepta doar o pauză temporară a luptelor pentru a asigura eliberarea ostaticilor, în timp ce Hamas afirmă că nu îi va elibera fără un acord care să ducă la încetarea permanentă a războiului, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel