Annalena Baerbock, vicepremier și ministru de Externe al Germaniei și ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot au fost primii reprezentanți ai UE care vizitează Siria după înlăturarea regimului lui Bashar al-Assad.
La aeroport, liderul de facto al țării, Ahmed Hussein al-Shar’a, i-a întins mâna lui Barrot, dar nu și lui Baerbock, ceea ce a declanșat un adevărat scandal în presa germană.
Al-Shar’a, cunoscut și sub numele de război Abu Mohammed al-Golani, este liderul Hayat Tahrir al-Sham (HTS), principalul grup armat care a luptat împotriva lui Assad. HTS a fost afiliat al-Qaida și este considerat drept organizație teroristă de către Statele Unite și Marea Britanie.
Având în vedere istoricul grupului, ascensiunea HTS la putere a stârnit îngrijorări cu privire la protejarea drepturilor femeilor și minorităților din Siria, care au fost în centrul vizitei diplomaților din Germania și Franța, săptămâna aceasta.
Într-o declarație pe X, Jean-Noël susține că noile autorități siriene au dat asigurări că va exista o participare largă – în special a femeilor – în tranziția politică a țării.
Refuzul liderului sirian de a oferi o strângere de mână în timpul unei vizite la Damasc, săptămâna aceasta, era previzibil, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock.
„Din ce am văzut aici, mi-a fost clar că, evident, nu vor exista strângeri de mână obișnuite,” a declarat Baerbock pentru posturile de televiziune germane. Dar a fost, de asemenea, clar că nu doar eu, ci și ministrul francez de externe nu împărtășim acest punct de vedere. Și, în consecință, ministrul francez de externe nu a întins mâna să răspundă salutului,” a subliniat Baerbrock, citată de Politico.
Incidentul cu strângerea de mână de la Damasc amintește de controversa numită „Sofagate”, din 2021. La un eveniment cu participare internațională ce avea loc la Ankara, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, au fost așezați pe două fotolii centrale, în timp ce Ursula von der Leyen a fost lăsată în picioare pentru câteva momente și, în cele din urmă, i s-a oferit un loc pe o canapea laterală, la o distanță considerabilă de cei doi lideri. Ursula von der Leyen a fost vizibil surprinsă, iar exclamația ei de nemulțumire a făcut înconjurul rețelelor sociale.
Incidentul a fost considerat o gafă diplomatică sau chiar o umilință intenționată față de prima femeie președinte al Comisiei Europene. Protocolul UE prevede că președinta Comisiei Europene și președintele Consiliului European au rang egal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci