Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, a ţinut vineri un discurs, cu ocazia celei de-a 242-a aniversări a Independenţei Statelor Unite ale Americii şi a Centenarului României.
„În jur veţi vedea chipurile câtorva dintre cei care au avut roluri importante în istoria relaţiei noastre, persoane care ne-au apropiat. Veţi vedea nu doar fotografiile preşedintelui Wilson, ci şi pe cele ale regelui Ferdinand, care a condus România în timpul Primului Război Mondial, şi ale reginei Maria, care a reprezentat România în lume după război. La Conferinţa de Pace de la Paris, în capitale din întreaga Europă şi, mai târziu, prin vizita făcută preşedintelui Coolidge si soţiei sale la Washington DC, regina Maria a făcut eforturi să asigure libertate şi independenţă poporului său", a declarat Klemm.
Despre generalul Gheorghe Pomuţ, care s-a născut în apropiere de Braşov, în 1818, Klemm a spus că, după ce a emigrat în statul Iowa, la vârsta de 30 de ani, „s-a oferit voluntar în Armata Unionistă, la începutul Războiului Civil". „A fost avansat rapid la gradul de general, conducând trupele în Bătălia de la Atlanta. După război, a fost numit Consul al SUA la Sankt Petersburg şi a contribuit la negocierea cumpărării Alaskăi de către SUA de la Rusia". A amintit şi de doctorul Liviu Librescu, născut la Ploieşti, care a supravieţuit ghetoului de la Focşani în al Doilea Război Mondial. „A devenit profesor de inginerie şi mecanică la Virginia Tech, unde, în 2007, şi-a dat viaţa, baricadând uşa sălii de curs şi împiedicând un individ înarmat să intre, astfel încât studenţii săi să poată fugi pe fereastră".
Parteneriat SUA-România
„Privind spre viitor, vom încerca să extindem, să consolidăm şi să aprofundăm şi mai mult Parteneriatul Strategic SUA-România", a mai spus Klemm. El a adăugat: „Vom continua să prezentăm România ca un aliat NATO model, care îşi îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind nu doar la securitatea regională, ci şi la apărarea transatlantică şi la eforturile de a pune capăt conflictelor din zone aflate la mare distanţă, precum Afganistan. Împreună vom menţine şi consolida legăturile transatlantice".
„Vom continua excelenta cooperare în domeniul aplicării legii care oferă siguranţă şi securitate cetăţenilor noştri, luptând împotriva terorismului, a infracţionalităţii organizate, a traficului de armament, droguri şi de persoane şi a influenţei maligne a statelor ostile. Vom colabora pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică şi a oferi apărare împotriva ameninţărilor hibride".
În plus, a spus Klemm, vor fi promovate valorile americane şi „vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent".
În încheiere, el a precizat: „Există multe aspecte pozitive ale relaţiei noastre pe care le-aş putea menţiona şi, desigur, România are propriile sale obiective în ce priveşte Parteneriatul nostru Strategic. Noi, echipa ambasadei, vom încerca, în continuare, să sprijinim aspiraţiile României".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News