Există tensiuni în Bolivia între susținători ai fostului președinte Evo Morales și autorități.
Susținători ai fostului președinte al Boliviei, Evo Morales, au luat cu asalt o cazarmă în regiunea Chapare din centrul țării și au luat ostatici aproximativ 20 de soldați, au declarat vineri surse militare, marcând o escaladare dramatică în confruntarea lor cu statul.
Luarea de ostatici are loc la aproape trei săptămâni după ce susținătorii lui Morales - primul lider indigen al țării - au început să blocheze drumurile pentru a împiedica arestarea acestuia pentru ceea ce el numește acuzații de viol inventate, menite să împiedice revenirea sa politică.
Morales, în vârstă de 65 de ani, a fost în funcție din 2006 până în 2019, când a demisionat sub presiunea armatei după alegeri marcate de acuzații de fraudă.
Foto: Agerpres
Forțele armate ale Boliviei au afirmat vineri într-un comunicat că „grupuri armate neregulate” au „răpit militari” și au confiscat arme și muniții în Chapare.
O sursă militară a declarat pentru AFP, sub protecția anonimatului, că „aproximativ 20” de soldați au fost luați ostatici.
Într-o înregistrare video difuzată de presa boliviană, 16 soldați au fost văzuți înconjurați de manifestanți care țineau în mâini bastoane ascuțite.
„Regimentul Cacique Maraza a fost preluat de activiștii Tipnis. Ne-au tăiat apa, electricitatea și ne țin ostatici”, spune un bărbat într-o înregistrare video.
Deși i s-a interzis să candideze din nou, Morales dorește să îl provoace pe fostul său aliat, devenit rival, președintele Luis Arce, pentru nominalizarea partidului de stânga MAS la alegerile prezidențiale din august 2025.
La câteva zile după ce Morales a condus un marș al miilor de bolivieni, în majoritate indigeni, în capitala administrativă La Paz pentru a protesta față de politicile lui Arce, procurorii au anunțat că acesta este anchetat pentru viol, trafic de persoane și contrabandă de persoane în legătură cu presupusa sa relație cu o fată de 15 ani în 2015.
Morales, care este acuzat că este tatăl unei fiice cu fata, a calificat acuzațiile drept „o minciună”.
Miercuri, Arce a cerut încetarea „imediată” a blocajelor rutiere și a declarat că Guvernul își va „exercita puterile constituționale pentru a proteja interesele poporului bolivian” dacă protestatarii nu se conformează.
Foto: Agerpres
Avertismentul său a fost interpretat de unii bolivieni ca o amenințare cu folosirea armatei pentru a pune capăt blocadei, care a provocat o penurie generalizată de alimente și combustibil și a dus la creșterea prețurilor la produsele de bază.
Chapare este locul unde Morales a afirmat că a fost victima unei tentative de asasinat săptămâna trecută, pe care a atribuit-o agenților de stat.
Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, Morales apare călătorind într-o camionetă plină de găuri de gloanțe în apropierea orașului Cochabamba.
Guvernul a declarat că poliția a tras asupra vehiculului după ce a fost atacată de convoiul lui Morales la un punct de control înființat pentru a combate traficul de droguri în Chapare.
Morales a fost extrem de popular până când a încercat să treacă peste constituție și să candideze pentru un al patrulea mandat.
Susținătorii săi au cerut inițial să se pună capăt la ceea ce au numit „persecuția sa judiciară”, însă mișcarea de protest s-a transformat într-o revoltă antiguvernamentală mai amplă, marcată de cereri de demisie a lui Arce.
Foto: Agerpres
Susținătorii lui Morales, care au promis că nu se vor mișca de pe baricade, îl acuză pe Arce de creșterea bruscă a prețurilor la alimente și combustibil și de penuria de alimente care precede protestele.
Cel puțin 61 de ofițeri de poliție și nouă civili au fost răniți în confruntările dintre protestatari și forțele de securitate din ultimele zile.
Arce a estimat costul economic al blocajelor la peste 1,7 miliarde de dolari, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu