Compania Air Moldova aparține oligarhului fugar Ilan Șor și toate problemele, inclusiv situația precară în care se află astăzi compania, se datorează gestionării frauduloase. Organele de drept ar trebuie să își facă bine treaba, iar procurorii să se uite foarte atent ce s-a întâmplat cu resursele financiare ale Air Moldova și în ce scopuri erau folosiți banii. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu.
Air Moldova și-a anulat toate cursele aeriene într-o perioadă când foarte mulți cetățeni ai R.Moldova revin acasă. Igor Grosu vine cu un sfat pentru călători: să fie prudenți atunci când aleg o companie aeriană.
Solicitat să spună dacă Air Moldova cu adevărat ar aparține lui Ilan Șor, Igor Grosu a dat un răspuns afirmativ.
„E a lui, e compania acestui individ. Din această companie Moldova e de prisos. Acolo e numai aer și datorii deliberat create, datorii foarte mari, create prin felul cum a fost gestionată. Apropo, cetățenii trebuie să vadă ce făceau ei cu banii, cu toate resursele acestea, unde le trimiteau, le foloseau în alt scop, decât să plătească zborurile, să folosească serviciile unui sau altui aeroport. Au fost cazuri când navei nu i se permitea să decoleze din simplu motiv că avea datorii la sol. Aici e compania acestui individ. Procurorii să vadă mai bine, foarte atent cum au fost gestionate resursele acestei companii”, a declarat speakerul la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, citat de portalul Deschide.md.
Problemele la Air Moldova, potrivit președintelui Parlamentului, s-au acumulat pe parcurs. Igor Grosu spune că acestea se datorează gestionării frauduloase și că procurorii ar trebui să se uite foarte atent, Autoritatea Aeronautică Civilă să vină cu o comunicare foarte clară.
„Eu cred că problema e cu barbă în sensul în care problemele s-au început mult mai devreme, pur și simplu ele s-au acumulat. Atunci când ai o gestiune păguboasă și frauduloasă odată și odată crapă. Ulciorul nu se duce de multe ori la izvor. Trebuie să se uite procurorii foarte atent. Autoritatea Aeronautică să urmărească cum își onorează toate rigorile și să iasă cu o comunicare foarte clară către cetățeni”, a spus Igor Grosu.
„Oameni buni, un pic mai atenți și selectivi să fim atunci când ne alegem o cursă sau o companie. Eu mai multe nu pot să spun sau nu îmi permit. Chiar dacă prețul pare mai atractiv, doar se vede că nu prea își onorează obligațiunile, prea des se întâmplă ceva în compania aceasta. (...) Oameni buni, nu e o companie de stat e o companie a acestui individ, și aici eu mă opresc, faceți concluziile cine deține această companie și câtă încredere poți să ai în acest individ”, a opinat Igor Grosu.
Pe parcursul ultimelor două luni Compania Air Moldova și-a anunțat frecvent pasagerii despre anularea curselor, invocând deficiențe tehnice ale aeronavei sau deficiență de flotă.
Recent, angajații Air Moldova au semnat o petiție către președintele R.Moldova, Maia Sandu, solicitând implicarea conducerii țării în depășirea situației critice de la Air Moldova. Semnatarii petiției au menționat că Air Moldova se află în prag de faliment și că banca a impus acțiuni de constrângere. Prin urmare, compania este în incapacitate de a achita salariile angajaților și de a deservi aeronavele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News