Noile plaje din Mamaia oferă o imagine mai dezolantă decât lățimea lor imensă și nisipul cu scoici sparte.
Pe noile plaje din Mamaia, la malul mării, s-au format dune înalte de nisip, fiind astfel imposibil pentru turiști să se bucure de plajă și de mare. Pentru aceste plaje, urmează să aibă loc licitația pe doi ani, 2023 - 2024, fapt decis azi în Guvern. Dar cine ar închiria plaje pe care dunele de nisip le fac impracticabile? Dincolo de nisipul care s-a format asemenea unei roci înalte la malul mării, după câțiva pași în mare, turiștii trec de geamandură. Deci, pericolul e imens.
Citește și: OUG pentru închirierea plajelor de pe litoralul Mării Negre, pentru perioada 2023 - 2024, aprobată de Guvern
Dunele de nisip s-au format din cauza eroziunii. Acestea s-au format pe timp de iarnă, când vremea a fost rea la malul mării, iar valurile puternice s-au lovit de nisipul nou adus de pe plajele din Mamaia. Pe o distanță de doi kilometri, imaginea a devenit și mai dezolantă decât era. Chiar și biologii sunt uimiți de amploarea fenomenului. Vara, nivelul apei este mai scăzut şi nu afectează atât de mult plajele. Iarna, însă, în sezonul vijeliilor, marea umflată capătă volum şi forţă distrugătoare. Iar acum, primăvara, vedem efectul.
De această dată, efectul a fost amplificat de nisipul scos recent din mare, pe care valurile l-au luat mai ușor. ”O micro faleză de eroziune, un dezechilibru între plajă, plaja supraterană şi plaja submersă. Sunt ca nişte straturi geologice, straturi de depuneri. Ei au tras de undeva de la 25-30 de metri adâncime, în care parte scoici, au mai prins şi zone cu nisip şi s-a depus în straturi succesive", explică Adrian Bîlbă, biolog, pentru Observator.
"Furtunile de la Marea Neagră, chiar dacă vor eroda plaja în anumite porţiuni, ele vor crea o linie de echilibru a mării, astfel încât plaja submersă şi emersă vor conlucra foarte bine", spune Hristu Uzun, director Apele Române, pentru sursa citată.
Cercetătorii marini se tem că intrarea în mare nu va fi lină prea curând. ”Acest lucru se va realiza în ani de zile. În acest sector protejat, chiar peste 10 ani. Imediat ce ai intrat în apă, se ajunge la o adâncime de 1,5 metri, unde apare şi o geamandură şi dacă ai trecut de ea... fluieră salvamarul”, spune Răzvan Mateescu, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marină.
Plaja de la Eforie Nord, pe de altă parte, a fost și ea lățită, dar nu are de suferit. Acolo a fost pus nisip nou uniform şi pe plajă şi în porţiunea dintre intrarea în mare şi geamandură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu