Fără a-l plagia pe Fukuyama și cartea sa vizionară asupra lumii şi viitorului său, voi analiza dintr-o perspectivă mult mai recentă şi diferită evoluția societății umane de azi, mult mai ușor de înrobit decât oricând, scrie Alexandru Cumpănașu într-o analiză pentru DC News.
Deși sunt de acord cu Fukuyama asupra faptului că tehnologia este prost înțeleasă şi folosită, conducând către o auto mutilare ideologică şi extirpare a simțurilor sociale, nu împărtășesc deloc viziunea relativ optimistă a acestuia despre o societate în curs de adaptare şi fără final apocaliptic. Am să explic de ce este relevantă aceasta analiză în afara unor cercuri filozofice sau pur elitiste, ci mai degrabă este relevantă şi imperios necesară dezbaterea viitorului imediat al omenirii pentru omul de rând...
Cea mai mare dificultate a elitelor de azi, atâtea câte au mai rămas, este incapacitatea de a schimba VIITORUL PREDICTIBIL printr-un soi de fatalism academic ce se simte neglijat şi dat la o parte din fața adevărurilor universale de către masa largă a oamenilor obișnuiți şi cu precădere a liderilor...
Această ruptură există de când lumea însă vina o poartă, din punctul meu de vedere, "purtătorii de viziuni" şi nu mulțimea dezinteresată de "marile creiere". Această ruptură uriașă a condus în ultimul secol la derapaje şi involuția unei societăți dezumanizate şi fără istorie reală.
Traducerea conceptelor "înțelepților" şi comunicarea intensă, nu într-o bulă de aer a aprobării reciproce ci printr-un proces vast de apostolat, ar fi corectat multe dintre tendințele societății viitoare, dacă va mai exista.
Academiile, universitățile, centrele de cercetare, personalitățile filosofice sau inițiații în accesul la informații analitice despre viitor s-au mărginit la o banală condiție umană egoistă şi autosuficientă prin obținerea de recunoașteri academice sau publicarea de cărți, instrumentul cel mai puțin folosit pentru "împrăștierea informației".
[citeste si]
În cel mai bun caz au inițiat dezbateri publice, dar tot cu elita cunoscătoare şi aprobatoare asupra îngrijorărilor față de diversele teze ale incertitudinii viitorului: subjugarea omului de către tehnologie până la înlocuirea cerebelului cu un HDD din care se scot, șterg sau adaugă informații; lipsa resurselor pentru o omenire lacomă în lipsă de neuroni care să producă ceva excitare intelectuală şi care la rândul ei să dea ceva mulțumire individului; exacerbarea rolului sexului şi exploatării umane printr-un bizar "viol consimțit" la nivelul majorității cetățenilor; evoluțiile demografice şi promovarea de soluții drastice în locul ajungerii în punctul terminus al bătăliei pentru resurse; compromiterea guvernării democratice prin asistarea pasivă şi aservită față de involuția managementului public ajuns astăzi la un nivel de "feudalism" modern grotesc în care în tot mai multe țări demnitățile publice sunt lăsate "moștenire", grupate în clanuri, neamuri sau găști disimulate în structuri politice devenite doar instrumente personale.
Şi lista poate continua, dar ceea ce contează este "perpetuarea unei tradiții istorice" de păstrare a riscurilor în interiorul "înțelepților" cu speranța unei recunoașteri ulterioare de către alți înțelepți...
Acum este însă prea târziu. Sfârșitul istoriei, în viziunea mea, coincide doar parțial cu Fukuyama pentru că de data aceasta eu cred ca sfârșitul istoriei va aduce şi sfârșitul omenirii dacă "înțelepții" nu se coboară din "Turnul de Fildeș" să își trezească popoarele sau conducătorii.
Este momentul să nu le mai fie lehamite că se expun în emisiuni TV cu tot felul de nulități sau să nu iasă din academii, universități sau institute pentru a "mărșălui" prin plebe în locul văicărelilor că ei nu sunt înțeleși.
Ultimul episod al unei lumi ce se duce pe toboganul istoriei este evoluția halucinantă a SUA sub administrația Trump, în care Consilierul pentru Securitate al singurei mari puteri a demisionat pentru că a fost acuzat (presupun cu probe, din moment ce a demisionat) că a participat la știrbirea democrației în SUA pentru dușmanul strategic Rusia, consilierul pentru imagine al lui Trump spune cu subiect şi predicat ca avem de-a face cu un complot pentru înlăturarea teoretic a celui mai important om de pe planetă şi grozăviile continuă.
Iar toate aceste grozăvii şi ce va urma se datorează autoexilării şi autosuficienței unor "înțelepți" obosiți de atâta umilire şi cocoașele apărute din prea multă închinare în fața nulităților pentru niște biete avantaje.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News